En veckas mat hamnade i soporna

Nu vill Hattstugan minska matsvinnet med 33 procent

BARA. Motsvarande drygt sex dagars mat och dryck hamnade i soporna under en femveckorsperiod. Det visade vårens mätningar på Hattstugans förskola i Bara.

Medvetenheten är stor bland barn och pedagoger på Gladans och Storkens avdelningar på Hattstugans förskola där man nu gör en ny mätning under två veckor för att följa upp vårens resultat. Att 244 kilo mat och 12 liter dryck försvann under de fem veckor som förra mätningen pågick var en överraskning.

– Ett barn gör inte stor skillnad men när man lägger ihop frukost, lunch, mellanmål, dryck och för många beställda portioner för 70-80 barn blir det något annat. Vår målsättning är att vi ska minska svinnet med 33 procent. Vi har utgått från ett studie från Sysav som visar att det är möjligt. Men det är en hög siffra, säger förskoleläraren Sophie Andersson i ett pressmeddelande.

Redan nu kan förskolepersonalen se att mängden mat som går åt har minskat. Alla får en omgång mat först och när de sedan hämtar mer tar de mycket mindre den gången. Tanken med de återkommande uppföljningarna är att det till slut ska bli naturligt att vara sparsam hela tiden. Blir det mer pengar över kan förskolan också öka kvaliteten på det som köps in.

–Vår förhoppning är att den här medvetenheten ska spridas i kommunen. Hur ser det till exempel ut på förskolor som har en matsal, är det skillnad mot oss? Eller om de får mat från annat håll än egen kock, påverkar det också på något sätt? Det vill vi gärna veta, säger Sophie Andersson.

Publicerad 21 November 2017 10:40