Region Skåne tar över färdtjänsten

SVEDALA.

Om lite mer än ett år tar Region Skåne över färdtjänsten i Svedala kommun. Det beslutade Svedalas politiker under senaste kommunfullmäktigesammanträdet.

Kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) ser många fördelar med att färdtjänsten övergår i Region Skånes, det vill säga Skånetrafikens, regi från och med februari 2019.

– En av fördelarna för resenärerna är att Region Skånes färdtjänst har öppet dygnet runt. Resande får också ett större nätverk för resande i Skåne, det blir smidiagre och servicevänligare, säger Linda Allansson Wester (M).

Tidigare har färdtjänsten i kommunen körts av Vellingetaxi och rättats efter tågets tider.

För närvarande sköter Region Skåne färdtjänsten i 23 av de 33 skånska kommunerna. Färdtjänsten i Region Skånes regi blir dyrare än tidigare för Svedala kommun.

– Vi har vägt för- och nackdelar och kommit fram till att Region Skåne väger tyngst. Vi har sett att de har en hög kundnöjdhet när det gäller färdtjänstresor. De följer upp resorna genom att ringa upp sina kunder. De har också höga säkerhetskrav på sina fordon, säger Linda Allansson Wester. 

Pensionärsrådet har bjudits in att tycka till och känt att det här är en fungerande lösning, enligt Linda Allansson Wester.

Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget om att överföra utförandet av färdtjänsten till regional nivå. Liberalerna uttrycker oro för hur stordriften påverkar mindre taxibolag, då taxibranschen är hårt konkurrensutsatt.

Region Skåne har tidigare kritiserats för att ha sin beställningscentral utomlands. Beställningssamtalen kommer dock att gå till en central i Hässleholm framöver.

Även om färdtjänsten läggs på regionnivå kan det i slutändan bli chaufförer från Vellingetaxi som kör även i fortsättningen, eftersom bolaget också arbetar på uppdrag av Region Skåne.

Publicerad 30 November 2017 07:32

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag