Frisörsalong stänger efter 70 år

Nu är det dags att gå i pension

SVEDALA. Efter 70 år bommar Frisörhuset igen. Lis-Lott Wigernäs har vuxit upp i salongen, men nu är det dags att gå i pension.

Redan 1947 drog Lis-Lott Wigernäs föräldrar Agnes och Agne igång Bengtssons damfrisering i Svedala. 1950 flyttades verksamheten till den nuvarande adressen på Långgatan 36. Familjen bodde i ena halvan av huset, så Lis-Lott Wigernäs har verkligen vuxit upp med sitt jobb. Som 16-åring bröjade hon arbeta i salongen och 1988 tog hon över, satte sin prägel på verksamheten och ändrade namnet till Frisörhuset.

– Jag skulle bli barnskötare egentligen, men så blev jag frisör i stället. Det fanns ju i blodet, säger Lis-Lott Wigernäs.

Genom åren har hon endast varit borta från jobbet under sina tre föräldraledigheter. Ett tag bodde hon i Karlshamn och pendlade till jobbet. Sin sista arbetsdag gör hon på nyårsafton.

– Det kommer säkert att kännas den dagen jag går. Det är inte som att sluta en vanlig anställning, där man bara säger tack och hej och lämnar in nycklarna. Men jag trycker tillbaka känslorna för jag har inte tid med dem just nu. Det är så mycket annat att tänka på, säger Lis-Lott Wigernäs.

I somras såldes huset, som fortfarande är delvis bostad och delvis salong, till en familj som helt ska göra om det till bostadshus.

– Jag har älskat mitt jobb men vill sluta medan jag är frisk och kan välja själv. Nu får jag mer tid åt familjen, och det behövs eftersom vi har barn och barnbarn i London och Stockholm. Det kommer att bli mer resande framöver. Nu kanske jag och min man kan vara med på någon skolavslutning till exempel, det har vi alrdig kunnat förut, säger Lis-Lott Wigernäs.

Publicerad 04 December 2017 11:21

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag