Håkan Andolsén är skogvaktare på Skabersjö gods och har god hand med granarna.

Håkan Andolsén är skogvaktare på Skabersjö gods och har god hand med granarna. Foto: Emma Brännman

Håkan har koll på gransämjan

SKABERSJÖ.

Julgransodlarnas högsäsong är här. Men för att granen ska stå grön och grann i stugan till jul krävs år av förberedelser och omvårdnad.

Granodling är en gren som kräver nogrannhet och kunskap. Håkan Andolsén är skogsvaktare på Skabersjö gods. Till godset hör för närvarande 30 hektar kungsgran, som är den vanligaste sorten när det kommer till julgranar, och sex hektar rödgran. Godset har också 30 hektar noblisgran men dessa klipps enbart till kransar.

Innan en gran nått de två meter som en standardjulgran bör, har granen gått igenom många stadier av mognad.

– Det tar sju till åtta år för en gran att bli två meter hög. Vi börjar märka granarna som ska sågas ner redan efter sommarsemestern, berättar Håkan Andolsén.

Men det hela börjar med att frön till kungsgranodlingen hämtas ända från Kaukasus. En gång om året ska grenarna friseras så att de behåller sin form och blir täta och fina. Toppkvisten knips faktiskt varje år, för att inte växa och bli för lång med en gles gran som resultat.

Håkan Andolsén uppskattar att 60-70 procent av granarna som odlas på Skabersjö gods går att sälja, resten blir till flis. I år kommer ungefär 5000 granar att gå till försäljning. Men målet är 15-20 000 per år.

– Vi försöker sälja så lokalt som möjligt för att granarna ska behålla formen, inte bli tilltufsade och inte barra så mycket. Vi säljer bara till detaljhandlare i dag, men kanske kommer vi ha det så att privatpersoner kan komma hit och hugga sin egen gran i framtiden, säger Håkan Andolsén.

Den största konkurrensen när det gäller kungsgran kommer från Danmark, som är en stor leverantör av julgranar över hela Europa både tack vare klimat och tradition.

– Jag har faktiskt varit med och skickat granar ända till Kina med ett annat bolag för längesedan. De sågades ner i oktober och lades i containrar. Jag vet inte hur de såg ut när de kom fram men beställningarna fortsatte under flera år. Jag tror att det var Ikea som skulle ha dem.

De stora granarna, som placeras ut på offentliga platser och liknande, sågas ned i slutet av november för att vara redo till första advent. Sedan fortsätter arbetet med nedsågning ett par veckor in i december. Det är en intensiv period för granodlare.

Kungsgranen odlas helst i en sluttning för att eftersom den är frostkänslig, medan rödgranen är mer tålig. Populärast är den så kallade "disneygranen", vanligtvis en kungsgran som är fluffig och tät nedtill och smalnar av i en jämn konform uppåt. Håkan Andolsén tröttnar inte på granar bara för att de hör till hans profession.

– Det är absolut en grej att välja egen gran varje år. Min favorit är disneygranen. Jag brukar ta hem tre-fyra granar innan jul och så får familjen välja en. Men många vill också ha granar med höga etager för att kunna sätta ljus.

Det är inte bara människor som förälskat sig i de fluffiga och väldoftande julgranarna. En gång om året besprutas nederdelen av stammen mot ädelgranlus. Rådjur och hjort är särskilt förtjusta i granar och därför måste odlingen hållas inhägnad.

– När jag jobbade på en annan odling hände det vid ett tillfälle att tio kronhjortar tog sig innanför stängslet. Det var inte mycket kvar när man kom dit på våren och djuren hade gått där i tre månader, säger Håkan Andolsén.

Totalt har Skabersjö gods 30 hektar kungsgran, 30 hektar noblis och sex hektar rödgran.

Totalt har Skabersjö gods 30 hektar kungsgran, 30 hektar noblis och sex hektar rödgran. Foto: Emma Brännman

Det blir många långa rader med granna granar, som säljs så lokalt som möjligt.

Det blir många långa rader med granna granar, som säljs så lokalt som möjligt. Foto: Emma Brännman

Håkans tips för en fräsch gran

Se till att få tag i en fräsch och närodlad gran.

Ta inte in granen direkt från minus fem till plus 22 grader utan ställ den gärna i exempelvis ett uterum först.

Ha inte granen vid ett element.

Se till att granen har en bra fot som rymmer mycket vatten, och att den har mycket vatten hela tiden.

Publicerad 09 December 2017 05:00