"Skriva på svenska är förbannat svårt"

SVEDALA.

Finns det en elgitarr med i bilden så kan Alexander Halling uppskatta all sorts musik. Men det är Dire Straits Mark Knopfler som är husguden, och det var tack vare honom som allting började.

Alexander Halling växte upp i Sjöbo. Han var en lovande fotbollstalang och började som 16-åring på fotbollsgymnasium i Ystad. Men någonting kom i vägen. Samma år växte sig Alexander Hallings musikintresse allt större. Mark Knopfler var redan då den musikaliska förebilden och det var rock, hårdrock och metal som gällde.

– Jag blev tvungen att skaffa mig en elgitarr. Sedan satt jag där och plonkade. Jag tog några lektioner, kollade på spelningar med Dire Straits och försökte göra likadant som de, berättar Alexander Halling som numera är bosatt i Svedala.

På grund av kärleken till elgitarren fick fotbollen göra plats för musiken och bandkonstellationerna avlöste varandra i ungdomen för Alexander Halling.

– Drivet att skriva musik fanns tidigt i mig. Det var väl ett sätt att skriva av sig när det kokade över, i musiken fick man en form av utlopp. I dag är all musik med elgitarr i min grej. Det kan vara pop, rock metal och så vidare, säger Alexander Halling.

2015 bildades Gastkram och nu skulle Alexander Halling göra något som han aldrig gjort förut. Sjunga. På Skånska.

"Sångtekniken har jag fått lära mig på vägen"

– Jag var egentligen låtskrivare och gitarrist, men så började jag sjunga in några smågrejer och tyckte att det funkade. Här fanns något som var värt att våga satsa på. Sångtekniken har jag fått lära mig på vägen, säger han och fortsätter:

– Att skriva på svenska är förbannat svårt. Gastkrams texter drar åt det poetiska hållet, för att matcha soundet med gitarrstämmor och stämsång.

Förra året beskrevs Gastkram i musiktidningen Gaffa som ”känslomässig papparock”.

– Precis så är det ju. Inte riktigt gubbrock, utan mer papparock. Jag tror på den här typen av musik, den har varit i skymundan men det behövs arvingar till skånsk och svensk rock. Där finns ett tomrum att fylla, säger Alexander Halling.

Nyligen släppte bandet en video till låten Draken, som handlar om missbruk och människans tillkortakommanden.

– Människor är det mest intressanta och det som alla våra texter kretsar kring, säger Alexander Halling.

Videon är deras första professionella och har tagit mycket tid att spela in. För att producera den har bandet tagit hjälp av en annan Svedalapåg, Ted Sandberg.

– Vi ville ha en story i videon, en händelsekedja, men fick koka ner det ganska mycket för att det skulle bli hållbart. Videon är lite humoristisk med en seriös underton där man möter de olika ”drakarna” eller missbruken. Det är till stor del Teds proffsiga klippning som gör att det håller, skrattar Alexander Halling.

De senaste somrarna har Gastkram synts bland annat under Sommarscen i Stadsparken i Svedala samt vid Riffets tioårsjubileum i Trelleborg förra året. Med nyinspelat material bagaget laddar de nu för nya spelningar under 2018.

Erik Walther, gitarr, Paulina Rydnemalm, trummor, Alexander Halling, sång och gitarr samt Lennart Larsson på bas utgör Gastkram. Samtliga har koppling till Svedala.

Erik Walther, gitarr, Paulina Rydnemalm, trummor, Alexander Halling, sång och gitarr samt Lennart Larsson på bas utgör Gastkram. Samtliga har koppling till Svedala. Foto: Privat

Fakta

Namn: Alexander Halling.

Ålder: 34 år.

Familj: Frun Linda, dottern Saga samt bonusbarnen Oliver och Ida.

Gör: Jobbar inom daglig verksamhet inom LSS i Svedala.

Det här visste du inte om Alexander: "Är värdelös på att teckna, men av någon outgrundlig anledning tecknar jag en hushållsost väldigt snyggt".

Publicerad 15 January 2018 10:56

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag