Medskapande på ny mötesplats

SVEDALA.

En ny mötesplats ska upprättas i Svedala. Nu har invånarna chans att vara med och bestämma hur den ska se ut.

Nu går startskottet för projektet med medskapande mötesplatser i Svedala. Syftet är att öka delaktigheten och gemenskapen i samhället genom workshops och föreläsningar, bland annat.

– Vi vill ta vara på kompetensen som finns i Svedala. På den här mötesplatsen ska vi inte ha ett uppifrånpersektiv. Varje individ är en resurs, säger Amanda Stjärnqvist som är mötesplatsutvecklare.

Den 31 januari inbjuds Svedalas kommuninvånare till ett uppstartsmöte på biblioteket i Svedala. Då ska det diskuteras önskemål om vad som ska erbjudas på mötesplatsen, vilka tider och så vidare. Planen är att hålla mötesplatsen öppen en gång i veckan.

– Spårkkaféet som redan är aktivt i Svedala är en del i detta, och kommer att fortsätta. Vi vänder oss till alla åldrar och hoppas få igång någon aktivitet speciellt för barn. Vi kommer också att bjuda in föreläsare från till exempel föreningar och näringsliv. Sedan vet jag att biblioteket gärna vill ha något skapande projekt. Meningen är att människor ska kunna mötas kring sina gemensamma intressen, säger Amanda Stjärnqvist.

Amanda Stjärnqvist är projektanställd till och med februari 2019, då är det meningen att verksamheten ska vara etablerad.

Modell för projektet är den så kallade Mötis-verksamheten i Skurup, som är upplagd på samma sätt. Verksamheten är välbesökt i Skurup.

– Det har blivit en naturlig plats för folk att mötas på. I Skurup har vi lyckats väldigt bra med att nå ut till målgruppen nyanlända. Nu vill vi bredda oss, fokusera ännu mer på medskapandeprocessen, och lägga mer fokus på unga, säger Amanda Stjärnqvist.

Uppstartsmötet i Svedala börjar klockan 18 den 31 januari.

Publicerad 19 January 2018 15:12

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag