Milla och Freja gör allt för familjen

SVEDALA. Den populäraste hunden i Svedala kommun, och faktiskt i hela Skåne, är labradoren. I centrala Svedala bor tikarna Milla och Freja med sin familj.

Stella Ribac Gunnarsdottir växte upp utanför Reykjavik och var ständigt omgiven av djur, inte minst hundar. På gården sprang border collie och isländsk fårhund. Men när hon gifte sig var det inte med någon hundmänniska, och saknaden efter människans bästa vän var stor.

– Min man blev biten av en hund när han var liten, så jag har fått övertala honom och snacka upp hundar. När det blev dags så bestämde vi att han fick välja vilken ras vi skulle ha, berättar Stella Ribac Gunnarsdottir.

Valet föll på labrador.

– Det är en bra familjehund som vi bara har hört positiva saker om. För mig är det lite annorlunda att ha spårhund, som labrador, i stället för vallhund som jag var van vid. Labradorer är väldigt sociala och vill göra människor glada, medan vallhundar är mer självständiga, säger Stella Ribac Gunnarsdottir.

Och nog verkar den svarta labradoren Milla ha gjort gott intryck på familjen. Två år efter att hon anslutit till familjen fick den gula Freja också flytta in. Hundarna fann varandra direkt. Milla och Freja blir fem respektive tre år i år. I somras fick Freja valpar, hela elva stycken.

– Det är rätt ovanligt att en renrasig får så pass många valpar i en kull, säger Stella Ribac Gunnarsdottir.

En av dem bor kvar i samma område som sin mamma, och sin pappa, men annars upplever Stella Ribac Gunnarsdottir inte att hon stöter på många labradorer när hon är ute.

– Jag blir inte förvånad när jag hör att labrador är den vanligaste rasen, men jag visste inte säkert. Vi har blivit väldigt förälskade i rasen i alla fall. Jag tror att de är populära på grund av att de är smarta och lojala, säger hon.

"Milla och Freja gör allt för att vi ska vara nöja"

Milla och Freja är i princip oskiljaktiga.

– När den ena ska till veterinären så måste den andra följa med och sådär, säger Stella Ribac Gunnarsdottir.

Stella Ribac Gunnarsdottir tror att från och med nu kommer hon alltid ha hundar omkring sig. Ett liv utan dem är otänkbart. Men det räcker med två just nu, och den lilla chihuahuan som äldsta dottern har förstås.

– Milla och Freja gör allt för att vi ska vara nöjda och de söker uppmärksamhet hela tiden. Är man trött efter en lång dag kommer de och lägger huvudet i knät. De är väldigt bra på att känna av människor, säger Stella Ribac Gunnarsdottir.

Labrador retriever är den vanligaste hundrasen i Skåne och Svedala. Så Freja är i gott sällskap.

Labrador retriever är den vanligaste hundrasen i Skåne och Svedala. Så Freja är i gott sällskap.

Freja och Milla leker gärna med matte i trädgården.

Freja och Milla leker gärna med matte i trädgården. Foto: Emma Brännman

Fakta

Svedala kommuns topp fem:

1. Labrador retriever 170 st.

2. Jack russell terrier 100 st.

3. Rottweiler 76 st.

4. Schäfer 64 st.

5. Golden retriever 58 st.

Totalt är 2654 hundar registrerade i Svedala kommun.

Källa: Jordbruksverket

Publicerad 23 January 2018 11:17

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag