Allansson Wester nöjer sig med vara granne

Kan inte se Svedala kommun slås ihop med Staffanstorp

SVEDALA KOMMUN.

Vad sägs om en storkommun med Svedala, Staffanstorp och Genarp? Inte tänkbart, enligt Svedalas kommunalråd.

I ett nytt förslag slås Svedala kommun ihop med Staffanstorps kommun. Dessutom kapas Genarp från Lund och läggs till den nya storkommunen – "Sveffanstorp"?

Men kommunstyrelsens ordförande i Svedala, Linda Allansson Wester (M), kan inte se det ske.

– Näe... När jag tittar i min kristallkula så ser jag inte det. Vi gjorde ju en kommunsammanslagning för 41 år sedan, då vi blev Svedala kommun. För vissa är det viktigt vilken kommun man tillhör och jag hör att vissa fortfarande pratar om den gamla indelningen, säger Linda Allansson Wester.

Förslaget bygger på en enkät bland kommunföreträdare, där 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner. Bakom enkäten och förslaget står tankesmedjan Intelligence Watch som vill göra dagens 33 skånska kommuner till 15 storkommuner.

Linda Allansson Wester tycker att man ska vara försiktig med att göra sammanslagningar bara för att, och att det är för tidigt med en ny indelning.

– Däremot kan kommunerna behöva bli mer effektiva och se till att ha bra samarbeten. Vi samarbetar till exempel mycket med Trelleborg i dag. Med Staffanstorp har vi för närvarande ett idésamarbete, men Svedalas kommuninvånare har inte så mycket gemensamt med Staffanstorp. Däremot är vi goda grannar, säger Linda Allansson Wester som tycker att det räcker gott så.

Publicerad 01 February 2018 07:04