Att få tag i sommarvikarier inom vården blir allt svårare.

Att få tag i sommarvikarier inom vården blir allt svårare. Genrefoto: Mostphotos.com

Allt svårare att få tag i vikarier

SVEDALA KOMMUN.

Det blir allt svårare att få sommarvikarier inom vård och omsorg. Bara de senaste två-tre åren har någonting förändrats.

Till sommaren söker Svedala kommun ett hundratal vikarier inom vård och omsorg.

– Det har blivit besvärligare att rekrytera vikarier de senaste två-tre åren. Det finns i stort sett inga arbetslösa undersköterskor i dag, vilket gör att vi får rekrytera personer som inte har någon undersköterskeutbildning. Det i sin tur ställer högre krav på oss som arbetsgivare, konstaterar områdeschef Maria Danielsson.

För att nå ut till fler har upptagningsområdet fått breddas på olika sätt.

– Våra enhetschefer är till exempel ute på jobbmässor och informerar. Vi vänder oss till skolor och högskolor och testar det här året till exempel att ha en annons i ett kollegieblock som delas ut på högskolan. Det är en intressant målgrupp för oss, säger Maria Danielsson.

En av anledningarna till att det blir svårare att rekrytera tror Maria Danielsson beror på att konkurrensen hårdnar.

– Vi är många som konkurrerar om arbetskraften på sommaren. Vårt jobb är nog inte det första man som ung tänker på. Man kanske har en uppfattning om att det handlar mycket om att städa och sådant inom hemtjänsten till exempel, men så ser det inte ut i dag. Det är mycket mer fokus på själva omvårdnaden.

Möjligheterna att få vidare anställning inom vård och omsorg är stora och Svedala kommun har många vikarier som återkommer år efter år.

Områdeschefen understryker att kommunen inte upplevt någon kris när det gäller att rekrytera vikarier.

– Skillnaden är att tidigare var man klar med rekryteringen i mars. Nu får vi fortsätta en bit in i juni.

Publicerad 20 February 2018 06:24