Mer pedagogik i årets feriearbete

SVEDALA KOMMUN.

Det är dags att söka kommunens feriearbeten. Totalt anställs mellan 70 och 80 sommarlovslediga skolungdomar i år.

Av
Emma Brännman

Nytt för i år när det gäller rekryteringen till kommunens feriearbeten är att de sökande måste ansöka med ett CV och personligt brev, i stället för att bara göra en intresseanmälan som tidigare.

– För många är det här den första kontakten med arbetslivet. För att göra processen mer pedagogisk bestämde vi att alla sökande måste skicka med CV och personligt brev, precis som till vilka andra jobb som helst, berättar Tomas Djurfeldt som är områdeschef inom kultur och fritid.

Feriejobben kan sökas av dem som är under 18 år och har gått ut nionde klass till sommaren eller går första året på gymnasiet under vårterminen 2018. De som vill kan få hjälp med att skriva CV och personligt brev på mötesplatserna i kommunen.

Sökande till feriearbete får ange inom vilket område den är intresserad av att jobba och sedan matchas sökande ihop med den plats som passar bäst. Totalt kommer mellan 70 och 80 platser att finnas. Lönen är 73 kr i timmen och man arbetar sex timmar per dag under tre veckor.

En annan nyhet för i år är att Svedala kommun har sommarlovsentreprenörer där ungdomarna får lära sig starta företag.

– Jag har tidigare jobbat med sommarlovsentreprenörer i Trelleborg. Där gjorde de alltifrån att sälja kakor till att klippa gräs. Ungdomarna får en introduktion i att starta upp och driva ett företag. Vissa går riktigt bra och de jobbar vidare med det även nästa sommar, säger Tomas Djurfeldt.

Dessutom hoppas Svedala kommun kunna inleda samarbeten med lokala företag, som kan ta emot feriearbetare.

– Vi hjälper till med rekryteringen men företagen själva betalar ut lön. Än så länge har ett par företag visat intresse för detta men vi hoppas såklart på fler, och att det här är någonting som ska kunna växa över tid, säger Tomas Djurfeldt.

Ansökan till kommunens feriearbeten stänger den 18 mars. De som inte haft feriearbete genom kommunen förut prioriteras.

Publicerad 01 March 2018 15:35

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag