Producenten tar det inte piano

SVEDALA/BARA.

Framtidens hitmakare finns i Bara och i Svedala, åtminstone om de själva får bestämma. Mattias Brandt och Daniel Andersson har beslutat sig för att ge allt de har åt sitt musikskapande under 2018.

Av
Emma Brännman

De är goda vänner sedan många år tillbaka och när Mattias Brandt behövde en kollega till sitt nya projekt så behövde han inte leta länge.

– Ska jag lägga så mycket tid på någonting så vill jag ju jobba tillsammans med någon jag tycker om, säger Mattias Brandt som går under artistnamnet "Ricky Rose" när han producerar musik.

Ett år är inte så mycket, det kommer att bli jäkligt jobbigt, men vi satsar

Daniel Andersson tog sig in på den musikaliska banan genom Mattias Brandt. Det är också han som står för det visuella. Han är den som tar fram bilder till omslagen, filmar och klipper musikvideorna. Till vardags jobbar de båda som barnskötare på förskolor i Bara och i Svedala. Resten av tiden spenderar de i den egenhändigt renoverade och inredda studion i Svedala.

Planen är att leverera ungefär en låt i månaden under hela året. De samarbetar för närvarande med sex olika artister från södra Sverige.

– Ett år är inte så mycket, det kommer att bli jäkligt jobbigt, men vi satsar och ser vart det leder. Jag tror att det är möjligt att få åtminstone en hit, få ut en låt i radion eller att den slår på Spotify, säger Mattias Brandt som själv är med och sjunger och rappar i låtarna.

Och nog har han fog för självförtroendet. Genom ett tidigare producentsamarbete har han en låt på Spotify som i skrivande stund är uppe i nästan en miljon lyssningar.

För hans del började musikskapandet som en hobby när han gick på högstadiet.

– Vi var några stycken i skolan som var utanför. Vi bestämde oss för att slå oss ihop, bli ett gäng. Vi började rappa om vad vi kände och musiken blev som ett sätt att ge igen, berättar han.

I dag har han känt på de flesta genrerna.

– Varför hålla sig till en genre när humöret går upp och ner? Jag skriver det jag känner, säger Mattias Brandt.

Det första släppet för året, "Paradise", är poppigt med inslag av hip hop. Nästa låt, en pampig ballad, för tankarna till en Disneyfilm. Under året vill duon visa upp en bredd, därför är artisterna som de samarbetar med mellan 14 och 50 år.

– Det är såklart roligt att variera sig, men det är också bra att vara bred från början för att nå ut till fler. Musiken drar i grunden åt pophållet, men vi blandar in olika stilar, säger Daniel Andersson.

Målet med årets satsning råder det ingen tvekan om.

– Man vill ju jobba heltid med detta, och kunna leva på musiken, säger Daniel Andersson.

Fakta

Namn: Mattias Brandt och Daniel Andersson.

Ålder: 27 respektive 24.

Bor: Bara respektive Svedala.

Gör: Jobbar som Barnskötare samt producerar musik och musikvideos.

Publicerad 01 March 2018 10:21

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag