Ett år i byafolkets tjänst

Svedala från A till Ö: S som i Sjödiken

SJÖDIKEN.

En lantlig idyll med nära till allt. Så beskriver två Sjödikenbor sin hemby. Malin Josefsson och Monica Lindberg var med och startade Sjödikens byalag, som just har fyllt ett år.

Det var i början av 2017 som Sjödikens byalag såg dagens ljus.

– Det började med Halloweenfirandet i byn. Vi gick runt med barnen under flera år och så började vi prata om att göra någonting mer, att starta ett byalag eller liknande. Så bestämde vi oss förra året för att bjuda in hela byn till ett möte. Det kom ett femtiotal personer, berättar Monica Lindberg som är byalagets kassör.

En styrelse på sex personer bildades och så var byalaget i full gång.

– När man hör ordet "byalag" tänker man kanske folkdräkt, kaffe och kaka. Den bilden hade jag i alla fall, men så ser det ju inte ut. Majoriteten av oss i styrelsen är i fyrtioårsåldern och vi kom fram till att byalag ändå är det vi är, säger Malin Josefsson som omvaldes till ordförande vid byalagets årsmöte i slutet av februari.

Målet är helt enkelt att arrangera roliga aktiviteter för alla de omkring 450 personerna som bor i Sjödiken.

– Förhoppningen är att skapa en trevlig gemenskap, att lära känna varandra bättre. Det skapar samtidigt en trygghet för oss som bor här när vi har koll på varandra och kan hjälpas åt med olika saker i byn, säger Malin Josefsson.

Sedan Malin Josefsson flyttade hit för tio år sedan upplever hon att det har skett lite av ett generationsskifte i byn. Då bodde här mestadels pensionärer, i dag är det mer barnfamiljer.

Byalaget har för närvarande ett tjugotal medlemshushåll och vill gärna bli fler. Informationen kommuniceras via Facebook samt en anslagstavla som har satts upp utmed Sjödikenvägen. Under året som gått har byalaget ordnat med aktiviteter vid högtider så som valborg och midsommar, och hoppas på ännu mer under 2018.

– Medlemmarna kan egentligen arrangera vilka sorters aktiviteter de känner för. Om någon vill dra igång en hantverksamarknad, loppis eller annat så är det fritt fram. Huvudsaken är att att de olika arbetsgrupperna fungerar så t allt inte hänger på styrelsen, säger Monica Lindberg.

Fakta Sjökdiken

Invånare: 450 st (SCB, 2015).

Vad är det bästa med att bo i Sjödiken? "Det bästa är naturen, grannarna och känslan av att bo på landet samtidigt som det är nära till kommunikationer".

Finns det några nackdelar? "Det skulle vara fortkörningen på småvägarna då. Sedan är vi inte dirket prioriterade när det gäller exempelvis snöröjning".

Publicerad 09 March 2018 07:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag