Digital vecka med samhällsfokus

SVEDALA/BARA/KLÅGERUP.

Inspirerat av det internationella evenemanget "Digital week" kommer biblioteken i kommunen att gå i det digitalas tecken den 19-24 mars. Det fokuseras på att lyfta fram några av de digitala verktyg och tjänster som biblioteket erbjuder.

Av
Emma Brännman

Tidigare har Svedala uppmärksammat den digitala veckan i mindre skala, genom att uppmärksamma bibliotekskatalogen och e-boksutlåning. Men nu vill man lyfta det till en ny nivå, och fokusera även på samhällsfrågor och inte bara biblioteksfrågor.

– Vi vill göra våra digitala tjänster tillgängligare i stort. Det kan till exempel handla om hur man lånar en e-bok, men vi vill också lyfta fram de databaser och medier som vi prenumererar på, säger Paulina Sjöberg på Svedala bibliotek.

Detta för att öka tillgängligheten och stärka likvärdigheten.

– Som privatperson möts man kanske av en betalvägg när man vill läsa en tidning hemma, men här på biblioteket kan alla logga in och ta del av informationen, säger Paulina Sjöberg.

Under hela veckan har tid frigjorts så att bibliotekens personal kan bistå besökare med digital handledning.

– Många har nog en ganska traditionell syn på biblioteken som litteraturförmedlare. Jag tror att vi måste jobba både nationellt och lokalt för att förändra den synen, säger Paulina Sjöberg.

Torsdagen den 22 mars får Svedala bibliotek besök av representanter för Handelsbanken, Swedbank, arbetsförmedlingen samt Svedala kommuns kundtjänst.

– De kommer att hjälpa till med att svara på frågor som vi ofta får på biblioteken. Det kan handla om bank-id, medborgarförslag och andra digitala tjänster, säger Paulina Sjöberg.

Publicerad 15 March 2018 07:00