Om tonårslivets berg- och dalbana

SVEDALA.

Under hela läsåret har sjätteklassare på Naverlönnskolan arbetat med musikalen "13". En känslosam resa in i tonårslivet.

Av
Emma Brännman

Sedan starten på höstterminen har sjätteklassarna jobbat med musikalen som ska mynna ut i tre föreställningar. När premiären spelades upp för fyror och femmor nyligen var det lite nervöst.

– Det var väldigt roligt men också nervöst, man är ju inte jättevan vid att sjunga framför människor. Men musikalen har gjort en lite modigare. Man vågar stå för det man gör, säger Hanna Merkel som spelar den tuffa tjejen Emmy.

Projektet har kunnat genomföras med hjälp av stöd från statsbidraget Skapande skola. 20 elever har satt upp musikalen tillsammans med musikalartisten Rasmus Mononen och hans sambo, dansaren och koreografen Jonna Tideman som driver Lilla Beddinge Teater tillsammans. Rasmus Mononen har varit med i flera uppsättningar på Malmö opera.

Repetitionerna har skett på elevens val, en gång i veckan under hela läsåret. Musikalen handlar om tonårslivets berg- och dalbana. Huvudpersonen Robyn har flyttat från Malmö till Svedala och gör allt för att passa in på sin nya skola.

– Det har varit ett roligt tema att jobba med. De flesta av oss har inte fyllt 13 än, men nu har vi fått en inblick, säger Tinna Seger som spelar en elev på skolan.

Musikalen spelas för fjärde- och femteklassare i kommunen. Meningen är att musikalen ska väcka tankar och frågor som eleverna sedan kan diskutera vidare i sina klasser.

– Under våren är det meningen att sexorna ska fortsätta projketet genom att besöka klasserna och berätta om hur de arbetat med musikelen. På så sätt får sexorna också utveckla sitt ledarskap, säger dramapedagogen och försteläraren Ann-Christine Samuelsson och tillägger att pengar redan är sökta för ett nytt projekt nästa läsår.

Foto: Björn Rudnert

Tuva Levin, Savannah Sylvander, Xenia Bröddén, Hanna Merkel och Elin Ivarsson.

Tuva Levin, Savannah Sylvander, Xenia Bröddén, Hanna Merkel och Elin Ivarsson. Foto: Björn Rudnert

Rebecca Rudnert, Olivia Holmgren och Filip Olsson.

Rebecca Rudnert, Olivia Holmgren och Filip Olsson. Foto: Björn Rudnert

Publicerad 19 March 2018 15:49