Birthe Kjell Lindh och Suzanne Simonsson laddar inför årets konstutställning i Stenladan i Torup.

Birthe Kjell Lindh och Suzanne Simonsson laddar inför årets konstutställning i Stenladan i Torup. Foto: Emma Brännman

"Utställningen passar bra in i atmosfären"

8000 besökare väntas till Torups Stenlada i påsk

TORUP/SVEDALA/BARA/BÖRRINGE.

Det kryllar som vanligt av konst när påskhelgen gör entré. 86 konstnärer samlas i Torups stenlada, och hoppas på minst 8 000 besökare. Och soligt väder.

Av
Emma Brännman

För fjärde året i rad slår VSKG (Västra Skånes konstnärsgille) upp portarna till stenladan i Torup och föreningens kassör tycker verkligen att publiken har hittat hit efter flytten från Alnarp, där föreningen hade sin stora samlingsutställning förr.

– Folk hittade hit redan första året. Vi var rädda för att någon skulle missa flytten och gjorde extra reklam. Men vi hade 8000 besökare och det har fortsatt på den nivån. Sedan dess har vi dessutom blivit fler konstnärer. Det har fungerat väldigt bra på Torup, konstaterar VSKG:s kassör Birthe Kjell Lindh.

Jag har svårt att måla bara på skoj. Jag måste ha ett mål

Hela 86 stycken utställare samsas i stenladan under påsken. Det blir en rik blandning av målningar, keramik, textil, glas, silver och trä - för att nämna något.

– Vi har fantastiska konstnärer med stor variation. Jag skulle gissa att den yngsta är 25 och den äldsta 95 år, säger Birthe Kjell Lindh.

Totalt har VSKG 120 medlemmar. De som inte ställer ut på Torup har sina egna ateljéer öppna på olika platser i Västra Skåne. Nytt för i år är att VSKG:s konstnärer även har sina ateljéer öppna helgen efter påsk.

För Birthe Kjell Lindh började arbetet inför påskutställningen redan i november förra året. Hon ställer även ut sina egna målningar i blandteknik i Stenladan i år.

– Jag har svårt att måla bara på skoj. Jag måste ha ett mål, det var därför jag gick med i föreningen från början.

Under påsken bubblar Torup av aktivitet. Samma helg öppnar slottsvisningarna, kaféet och om vädret bjuder till lockar promenad och lek i Bokskogen många.

– Konstutställningen passar bra in i atmosfären, det är mycket känsla i utställningen som jag tycker passar in på Torup som en plats för kultur och rekreation, säger Suzanne Simonsson som är koordinator på Torup.

Efter ett besök i den 700 kvadratmeter stora ladan kan man ta sig vidare ut på slätten, för här fortsätter konsten att breda ut sig.

Konstnärsgruppen sydväst (KSV) har sin samlingsutställning på Hallongården i Bodarp. Men totalt 39 besöksmål finns utmärkta på konstnärskartan och fyra av dem återfinns i Svedala kommun.

I Bara väntar Monica Holmquist på Killehuset med oljemålningar. I Börringe huserar Anita Holmqvist med keramik, porslin och stengods, Monica Cohn, akryl samt Anette Widman Knutsson som är keramiker.

Föreningen Öppna Sinnens konstrunda slår rekord när det gäller antal deltagande utställare i påsk, 107 stycken.

Verken finns i både gallerier och hemma i utställarnas ateljéer som sträcker sig från Malmö, via Svedala och ateljé Öppna dörren, till Smedstorp på Österlen. Merparten av utställarna finns dock på Näset, i Vellinge, Västra Ingelstad, Trelleborg och Smygehamn.

På Galleri Kvis (Konstens vänner i Svedala) startar en utställning med tre konstnärer under påskhelgen.

– Det är Maria Yrsa Rönneus, som målar djur och natur. Hon ställer ut akvarellmålningar, smycken och vykort. Sedan är det Gunilla Lundström med betongskulpturer och Cecilia Derdelis Pentmo med akrylmålningar, berättar Christina Karlsson som är ordförande på Galleri Kvis, vilket nyligen fick motta Svedala kommuns kulturstipendium.

Publicerad 24 March 2018 07:00