"Viktigt att bevara hotade raser"

TORUP.

Grisarna grymtar och tupparna galer. Men det är en mindre skara djur i Statarmuseets lilla djurpark än vanligt, på grund av ovälkommet besök under vintern.

Av
Emma Brännman

Under vintern har en inkräktare härjat på Statarmuseet. En mård, eller ett mårdliknande djur, har attackerat flertalet höns och två kaniner som har fått sätta livet till. En stor förlust i Statarmuseets arbete med utrotningshotade arter.

– Det började med ett par hönor, och då misstänkte vi att det var tupparna som hade gett sig på dem. Men sedan drabbades även en tupp och då förstod vi att det var någonting annat. Experter konstaterade att det rörde sig om en mård. Mården kan göra sig väldigt liten och har tagit sig in i burarna genom mycket små springor, berättar Petter Larsson som är museipedagog.

För några veckor sedan hittades en påkörd mård ute vid vägen och sedan dess har det varit lugnt på Statarmuseet. Personalen har rustat sig för framtiden, satt ut fällor och stänger numera in djuren ordentligt på kvällen. Snart hoppas man ha fler djur att visa upp i sin lilla djurpark igen.

– Djuren är väldigt viktiga för museet eftersom det var de djuren som statarna hade. De bidrar till helhetsperspektivet om statarfamiljerna och vi vill vara ett levande museum, säger Karin Rydahl som också är museipedagog.

2014 kom nya regler från länsstyrelsen om djurhållning. Det innebar en hel del förändringar på Statarmuseet, till det bättre om man frågar personalen. För att fortsätta djurverksamheten behövde den registreras som en djurpark, och godkändes som sådan 2015. Nu kallas den för Skånes minsta djurpark.

Staket sattes upp runt området för att avskärma djuren, och för att kunna hålla bättre koll på vilka som kom och gick. De nya reglerna innebär bland annat också att djuren inte får vara ensamma och deras utrymmen och möjligheter till ute- och innevistelse är tydligt reglerade.

– Det är bättre både för oss och för djuren. Vi kan ha bättre koll på vilka som passerar här, även om det mötte lite förtret från besökare i början. Det har också blivit bättre ur en pedagogisk synvinkel eftersom vi alltid kan vara med och berätta om djuren, säger Karin Rydahl.

För närvarande består djurparken av två så kallade minigrisar, de fyraåriga bröderna Harry och Ivar – döpta efter författarna Harry Martinsson och Ivar Lo Johansson. När de flyttade hit var de i samma storlek som varsin Skogaholmslimpa men är i dag betydligt större än så...

I djurparken finns även ett gäng blandhöns och tuppar.

– Tanken är att vi ska skaffa nya åsbohönor som är en gammal genbanksras, vilket betyder att rasen har bevarats ren och inte får korsas med andra. För oss är det viktigt att i vårt arbete vara med och bevara de här hotade raserna, säger Petter Larsson.

När det gäller kaniner har museet haft dvärgvädurar samt de historiska raserna orange och gotlandskanin tidigare.

– Vi har plats för ett tiotal kaniner och hoppas få hit orangekaniner igen. Den rasen är ännu inte klassad som genbanksras, vilket gör att den är extra hotad just nu, säger Petter Larsson.

Under året kommer Statarmuseet att fortsätta sina pedagogiska vandringar i djurparken, så kallade "historiska skutt".

Några som trotsade snålblåsten och den nyfallna snön för att ta ett historiskt skutt under påsklovet var familjen Hellman-Hermansson med fyraårige Dante i spetsen, som både fick mata grisarna och vara med om årets första äggplockning i hönshuset.

– Se där, årets första ägg. Ett riktigt påskägg! konstaterade Petter Larsson entusiastiskt.

Dante Hellman kikar in i hönshuset tillsammans med farmor Lisbet Hermansson och museipedagogen Petter Larsson.

Dante Hellman kikar in i hönshuset tillsammans med farmor Lisbet Hermansson och museipedagogen Petter Larsson. Foto: Emma Brännman

Petter Larsson och Dante Hellman hittar årets första ägg hos hönsen.

Petter Larsson och Dante Hellman hittar årets första ägg hos hönsen.

Här, under värmelampan, ligger grisbröderna Harry och Ivar gärna och snarkar om dagarna.

Här, under värmelampan, ligger grisbröderna Harry och Ivar gärna och snarkar om dagarna.

Tuppen bröstar upp sig.

Tuppen bröstar upp sig.

Publicerad 02 April 2018 06:30