Genrefoto: Mostphotos.com

Trelleborg räcker ut hand till kriminalvården

TRELLEBORG/SVEDALA.

Trelleborgs kommun ska undersöka om det är möjligt att placera ett fängelse inom kommunens gränser. Det beslutade politikerna i Trelleborgs kommunstyrelse förra veckan.

Av
John Nordh Julia Pileby

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit har det planerade fängelset i Svedala mötts av en proteststorm. När politikerna i kommunfullmäktige i Svedala valde att skjuta upp att ta ett beslut i frågan, såg Mikael Rubin (M), oppositionsråd i Trelleborg en chans att det kan placeras i Trelleborg istället.

Vinsten, menar han, skulle bland annat vara att ett fängelse skulle leda till många nya arbetstillfällen.

På kommunstyrelsens sammanträde förra veckan tog han upp frågan med de andra partierna i kommunstyrelsen. Politikerna fattade då beslutet att ge kommundirektören i uppdrag att undersöka om det är möjligt att ett fängelse skulle kunna byggas i Trelleborg.

– Jag vill betona att inga beslut är tagna i frågan och det inte finns några platser som utreds. Kort sagt kan man säga att kommundirektören ska ringa Kriminalvården och kolla om det är möjligt. Är det möjligt så vill vi gå vidare, är det inte det så lägger vi ned frågan, säger Mikael Rubin.

– Skulle vi gå vidare så är det viktigt att vi involverar trelleborgarna i processen, fortsätter han.

Trelleborgs kommunalråd Torbjörn Karlsson (S) tycker att man ska vara öppen för statliga verksamheter i Trelleborgs kommun.

– I det här specifika fallet får vi höra om Kriminalvården är intresserade överhuvudtaget. Skulle de svara ja får vi ta en mycket noga titt på hur det skulle låta sig göras i Trelleborg. Det skulle ju betyda fler jobb för trelleborgare. Det är ett ett sätt att utveckla kommunen på.

Publicerad 09 April 2018 00:00