Gabriella simmar fyra mil i veckan

Nu får hon motta kommunens idrottspris

BARA.

Snart 15-åriga Gabriella Wivsätter från Bara belönas med Svedala kommuns idrottspris. I tio år har simning varit det centrala, och nu lägger hon i en ny växel.

Av
Emma Brännman

Det började med simskolan när Gabriella Wivsätter var fyra år. Hon fattade snabbt tycke för simningen som idrott och dessutom hade hon talang. Efter några år blev hon tillfrågad om hon ville börja tävla och svaret blev såklart ja.

– Det var efter att jag tagit alla simmärken man gör där i början, som jag fick frågan om jag ville fortsätta med simningen. Jag tyckte bara att det var kul från början och nu har jag tävlat i sju år, berättar Gabriella Wivsätter.

Hennes största bedrift är när hon tog sig till Svenska ungdomsmästerskapen 2016 i Linköping.

– Man får kvala in och jag kom med och tävlade i lagkappen, då med SK Triton från Staffanstorp, berättar Gabriella Wivsätter.

För närvarande tränar hon i Burlövsbaserade SK Sydsim och det var också där som hon tog sina första simtag som fyraåring.

Gabriella Wivsätter simmar 34 700 meter i veckan på Burlövsbadet, och ytterligare 5000 meter i skolan i Lund där hon går en inriktning med idrottsprofil. På söndagarna axlar hon själv tränarrollen och lär yngre barn teknik inom de olika simstilarna.

– Intresset för simning är ju inte lika stort som till exempel för fotboll. Som tränare får jag visa hur kul det är med simning, säger Gabriella Wivsätter.

Hennes målsättning är att ta sig till ytterligare ett ungdomsmästerskap, och ta medalj. Och till hösten ska hon prova någonting nytt.

– Jag börjar på Malmö idrottsskola där jag ska gå triathloninriktning. Jag sökte in till simning men blev rekommenderad av en chef på skolan att satsa på triathlon. Jag tränade friidrott som liten och tycker mycket om att springa och cykla. Det känns roligt och spännande. Jag hoppas på framgångar även inom triathlon, säger Gabriella Wivsätter.

Nyligen tillkännagavs att Gabriella Wivsätter får ta emot Svedala kommuns idrottspris för 2017, tillsammans med släggkastaren Jennifer Quick från Klågerup. De får dela på 10 000 kronor.

– Jag blev överraskad av priset men det känns såklart kul att få det. Pengarna ska jag nog spara, säger Gabriella Wivsätter.

Den 6 juni får hon ta emot priset på Stortorget i Svedala, under kommunens stora nationaldagsfirande.

– Det känns lite nervöst. Jag är inte så bra på att hålla tal, säger Gabriella Wivsätter och ler.

Fakta

Namn: Gabriella Wivsätter.

Bor: Bara.

Ålder: 14 (snart 15).

Gör: Studerar på Svaneskolan i Lund med inriktning idrottsprofil.

Publicerad 10 April 2018 09:38