Lättbegripliga drinkar ledde långt

SVEDALA/MALMÖ.

Nyligen avgjordes tävlingen Årets bartender på Vin & Delimässan i Göteborg. En av de tävlande var Jeanette Ahvander, bartender från Svedala. "Jag gillar att göra drinkar som inte är så svåra för gästen att förstå", säger hon.

Jeanette Ahvander har jobbat som bartender på Mando Steakhouse i Malmö i fyra år. Hennes bartenderbana inleddes dock betydligt tidigare än så, för tolv år sedan. Innan Mando jobbade hon bland annat på Slagthuset och för Etagé-gruppen.

– Jag började med sötsliskiga tikidrinkar och har sedan jobbat mig upp. Längs vägen har jag träffat mycket folk som har lärt mig otroligt mycket. I det jobbet som jag har idag måste man ha mycket erfarenhet och kunskap.

Vad tycker du kännetecknar en bra cocktail?

– Att den är välbalanserad tycker jag är a och o. Det är viktigt att smakerna gifter sig på ett bra sätt. Om man till exempel använder citronjuice kan man välja att balansera upp med socker, för att surheten ska bli bra.

"Fler och fler får upp intresset för tequila."

Drinken som gjorde att hon gick vidare till finalen i Årets bartender har hon komponerat själv och heter Bonfire Lullaby.

– Tanken med hela drinken var att den skulle fungera till jul och vintern och passa att dricka före maten. Den har lite lätt juliga toner, samtidigt som den är frisk och fräsch. Både personal och gäster tyckte om den och den passade bra till årets tema i tävlingen, som är ”Din bestseller”.

Finns det något som kännetecknar drinkarna som du gör?

– Jag gillar att göra drinkar som inte är så komplicerade och svåra för gästen att förstå. Om man är inom drinkbranschen är det lätt att bli nördig och gilla konstiga saker, ungefär som när musikintresserade bara gillar b-sidor. Det är dock inte alla gäster som uppskattar det.

Vad är populärt inom cocktailvärlden just nu?

– Gin, utan tvekan. Det märks ganska tydligt, Paddys har till exempel en stor ginbar.

Vad tror du blir nästa stora grej inom cocktails?

– Fler och fler får upp intresset för tequila. Många gäster tycker att det är viktigt att de får kvalitetstequila. Tidigare var de flesta nöjda med vad som helst.

Finns det någon cocktail du är trött på att göra?

– Strawberry Daiquiri och mojito. Det är inget fel på dem, de är jättegoda, men det här är som vilket jobb som helst, vissa saker tröttnar man på.

Vad beställer du själv helst som gäst?

– Just nu är det White lady, den innehåller gin, cointreau, citronjuice, äggvita och socker.

Hur gick det i tävlingen Årets bartender?

– Precis som förväntat blev det ingen placering, men jag är fruktansvärt nöjd med att komma till final. Motståndet var hårt, en av de tävlande hade ställt upp 26 gånger.

Berätta om hur det kändes?

– Det var väldigt nervöst, men ändå bättre än kvalet i Malmö, eftersom jag visste vad som förväntades.

Kommer du att ställa upp igen?

– Det kommer jag säkert att göra. Just nu är jag lite trött, men om du frågar om en vecka så kommer jag säkert att vilja göra det. Det var verkligen hur kul som helst.

Vad tar du med dig från tävlingen?

– Jag har lärt mig 100 nya saker av de tävlande och kommer att kunna presentera en betydligt bättre drink efter det här. Det handlar om sådant som vilken sprit och vilka råvaror man väljer och hur man bearbetar råvarorna.

Fotnot. Vinnare blev Joel Konza från Bonbonbar i Göteborg.

Publicerad 03 May 2018 11:20