Bjuder hela byn på fest

KLÅGERUP.

Elna Schultz och Ann-Sofi Thern laddar inför årets stora händelse. Klågerupsdagen är det största arrangemanget i byalagets regi.

Av
Emma Brännman

På nationaldagen den 6 juni är det dags igen. Sedan 2005, när nationaldagen blev en helgdag, har Klågerupsdagen firats den 6 juni. Byn har haft en sin egen dag sedan 2000, men i begynnelsen var det på Kristi himmelsfärd som dagen firades. Festligheterna hålls vid gamla stationen i Klågerup.

Vid rodret står Klågerups byalag som samarrangerar med föreningar från Klågerup och Bara.

– Nytt för i år är att Klågerupskolans idrottsförening är medarrangör. Vi har haft någonting för de yngsta barnen och för vuxna, men ingenting som vänder sig till ungdomarna på samma sätt. I år kommer KSIF att hålla i bumper ball, berättar Elna Schultz som har utsetts till festivalgeneral.

En nygammal nyhet är att tipspromenaden återvänder i år. Förutom kluriga frågor innehåller den också fem praktiska stationer. För musikunderhållningen står Anna-Louise Ekman

Valborg, Klågerupsdagen och midsommar är byalagets paradgrenar. Men Klågerupsdagen är den som lockar flest att delta, menar Elna Schultz och Ann-Sofi Thern.

– Jag tror att Klågerupsdagen är den största. Förra året sprang 100 barn knatteloppet och jag skulle tro att vi hade 4–500 besökare under hela dagen, säger Elna Schultz.

Tidigare har de kunnat låna bord till marknaden av Svedala kommun, men det går inte längre. I stället har man fått snickra ihop 15 nya bord och sy markiser.

För närvarande består byalages styrelse av 12 personer och cirka 250 medlemsfamiljer.

För några år sedan låg verksamheten vilande en säsong, på grund av att de var för få i styrelsen.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att hålla igång byalaget och aktiviteterna eftersom det stärker byn och bygemenskapen. Vi var några stycken som bestämde oss för att ta tag i det igen, berättar Elna Schultz.

– I dag är det lättare att få folk att engagera sig i styrelsen, jag tror att det blev en väckarklocka när byalaget inte var aktivt, säger Ann-Sofi Thern.

Fakta

Knattelopp, marknad, tipsrunda med femkamp, livemusik, bumper ball, boule, fiskedamm och fotbollsmatch mellan Klågerups GIF och Kormen Malmö IF är några av dagens aktiviteter.

Klågerupsdagen arrangeras av Klågerups byalag i samarbete med KSIF, Hyby Scoutkår, Lions club Bara, KGIF och BK Banér.

Tiden är kl 10–14 och platsen gamla stationen på Bangårdsvägen.

Publicerad 30 May 2018 07:00

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag