Nya bud om Svedalas stationsområde

SVEDALA.

Diskussionen om Svedalas nya stationsområde har pågått länge. Enligt nya bud är en ny tidsplan i sikte.

Av
Emma Brännman

Diskussionen om ett nytt stationsområde har pågått mellan Svedala kommun och Trafikverket under många år. Planer har skjutits på framtiden då Trafikverket valt att inte prioritera projektet.

En ny prognos visar dock att den nya stationen kan vara verklighet om sex år. Trafikverket har nämligen granskat kalkylen för projektet på nytt och gått med på att ingå ett medfinansieringsavtal med Svedala kommun. Den totala kostnaden för ombyggnationen av stationen utgör 110 miljoner kronor. Enligt avtalet får Svedala kommun själv stå för 65 miljoner och Trafikverket för resterande 45 miljoner.

Planen är att det nya stationsområdet ska få en gång- och cykeltunnel under järnvägen, för att koppla ihop stationsområdet med pendlarparkeringen och med Icaområdet. Stationen ska göras mer tillgänglig för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar. Som det ser ut i dag måste resenärer korsa ett spår för att komma på sitt tåg.

– Stationen är svårtillgänglig och upplevs som otrygg. Dessutom är den väldigt omodern, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) som hoppas att avtalet med Trafikverket ska vara påskrivet under eller efter sommaren.

Hon vågar inte ropa hej för tidigt, men menar att när avtalet väl är undertecknat är det det skarpaste dokumentet hittills i frågan om stationens framtid. Något som möjligtvis skulle kunna sätta käppar i hjulen för projektet ännu en gång, är om regeringen stramar åt Trafikverkets budget.

Publicerad 31 May 2018 16:30

Lokaltidningen Svedalas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag