Foto: Bro Park

Kan få Sveriges näst största galoppbana

BARA.

I anslutning till PGA är det meningen att ett helt nytt område ska växa fram. Förutom spaanläggning och bostäder kan Bara även få Sveriges näst största galoppbana.

Av
Emma Brännman

I dag tecknades en avsiktsförklaring mellan Svedala kommun, Peab, Svensk galopp och PGA national Sweden rörande Baras utveckling. Genom ett samarbete vill aktörerna göra Bara till en hållbar och attraktiv fritids- och turistdestination. Det innebär bland annat att Svensk galopp kan komma att bygga Sveriges näst största galoppanläggning i anslutning till golfbanan. Samtidigt planerar Peab för ett hotell med spa och konferensanläggning som angränsar till galoppbanan. I översiktsplanen av området finns även cirka 450 bostäder som planeras uppföras över tid.

– Vi är glada att utvecklingen av platsen nu tar fart och går från att vara enbart en golfresort till ett område som erbjuder en helhet med golf, galoppbana, rekreationsområden och konferens- och spa-hotell. Vi diskuterar just nu med operatörer till den planerade hotellanläggningen vid Spångholmsgården och när den är i drift kommer den generera ca 150 arbetstillfällen till orten, säger Pia Andersson som är regionchef på Peab fastighetsutveckling i ett pressmeddelande från Svedala kommun.

Skånska fältrittklubben har sedan 1907 bedrivit galoppsporten på Jägersro. Svensk Galopp är huvudorganisationen för galoppsporten i Sverige, där Skånska fältrittklubben är en av medlemmarna.

– Tider och förutsättningar förändras och vi har nått en milstolpe, där vi nu har möjlighet att förverkliga drömmen om en ny galoppbana, säger Per Larsson som är ordförande i Svensk galopp.

Projektet är än så länge bara i startgroparna. Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) tror att det nya området kan skapa synergieffekter för lokala näringar.

– Dessa satsningar binder på ett utmärkt sätt ihop Svedalas själ med en spännande framtidsutveckling. Det nya rekreationsområdet föder attraktion till kommunen, säger hon i pressmeddelandet.

Publicerad 12 June 2018 07:30