Anders laddar upp på hemmaplan

HYBY.

Anders Rosell är rockaren från Hyby som numera turnerar runt i Europa som gitarrist i Bonafide. Näst på tur står en speciell spelning på Sommarrocken.

Av
Emma Brännman

När Anders Rosell är hemma i Hyby lever han motsatsen till rockstjärneliv. För två år sedan köpte han loss en del av föräldrarnas mark och designade sitt eget hus med sovloft och inspelningsstudio. Anders kopplar gärna av med yoga på gräsmattan. De närmsta grannarna är tre hästar, två getter och ett gäng hönor.

Första gången som Anders Rosell hörde Bonafide var runt 2007.

– När jag hörde Bonafide första gången tyckte jag att de var Sveriges svar på ACDC. Det var inget klichéartat över dem, det var jeans och t-shirt, inga krusiduller. Det var rock, säger han.

Det gick några år och 2014 råkade Anders få syn på en annons där bandet sökte en gitarrist.

– Jag tänkte att jag kunde väl skicka in en ansökan, men ingen kommer ju svara på den. Men Pontus (sångare i bandet reds anm) ringde upp mig och sa ”du ser cool ut på bild” lär dig de här låtarna och så ses vi.

Anders fick komma på audition och fick snabbt godkänt av bandmedlemmarna, som inte ens brydde sig om att testa någon annan. En månad senare var det dags för den första Englandsturnén med nya gitarristen och det var bara att ta tjänstledigt från lärarjobbet på Klågerupskolan.

– Spela i Bonafide var en helt ny upplevelse. Jag hade ju spelat mycket innan, men aldrig på det sättet. Plötsligt fanns det någon som bar grejerna åt en. Man skulle ha en viss image på scen, hålla gitarren på ett visst sätt, röra sig på ett visst sätt. Men jag lärde mig med tiden.

Redan från start väntade långa turnéer i England och Spanien. Anders var borta mycket från jobbet och gick gradvis ner i tid. Förra året bestämde han sig för att sluta på Klågerupskolan eftersom det var svårt att kombinera rockstjärnelivet med ett åtta till fem-jobb som SO- och musiklärare.

I dag är Anders alltså främst gitarrist, men det var som trummis han inledde sin musikaliska bana. Som 13-åring började han spela i ett coverband och levde efter sina idoler i rockvärlden.

– Det var ju så på den tiden, man levde efter sin genre och ville vara som sina idoler. Inom hårdrocken var det en väldigt tydlig machokultur. Man ville vara någon, ville synas, komma bort från vuxenvärlden, känna sig fri. Jag upplever inte att musikgenrer definierar en på samma sätt i dag, man är mer flytande.

Men även Anders hade en annan sida redan på 90-talet, och parallellt med trummandet levde han ut sin andra passion, basket.

– Jag har spelat basket hela mitt liv och trots att jag bara är 173 centimeter har jag fortsatt både som spelare och tränare i vuxen ålder. Men när det kom till gymnasiet så var jag tvungen att välja. Basketen eller musiken.

Musikgymnasiet blev lite av en chock för Anders. De flesta av hans nya klasskamrater hade gått på kommunala musikskolan och var musikaliskt breda och kunniga.

– Jag kunde ju bara spela rocktrummor då, men jag bestämde mig för att börja spela piano och bli riktigt bra på det. Jag gick in för det så hårt att jag spelade in mig själv i väggen.

Efter gymnasiet gick han tillbaka till trummorna och började i ett nytt coverband för att hitta glädjen i musiken igen och det var en 80-talsshow på Mejeriet som tände gnistan på allvar igen. Han började skriva egen musik och göra trubadurspelningar. Som soloartist har Anders släppt två skivor och har en tredje på gång. Även till pianot hittade han tillbaka till slut. Nyligen tog han faktiskt en 60-procentig tjänst som gitarr- och pianolärare på Kulturskolan i Svedala.

Senare i sommar väntar två spelningar i Finland där Bonafide ska vara förband till Deep purple. Men näst på tur för bandet står Sommarrock Svedala. Det blir ett kärt återseende med hemmapubliken för Anders.

– Det är alltid en speciell och varm känsla eftersom det kommer vänner och gamla elever och lyssnar. Jag har haft så många roller i kommunen nu, det är speciellt.

Anders Rosell kopplar gärna av med yoga i trädgården hemma i Hyby efter en lång turné.

Anders Rosell kopplar gärna av med yoga i trädgården hemma i Hyby efter en lång turné. Foto: Emma Brännman

Bonafide utgörs av Pontus Snibb, Martin Ekelund, Anders Rosell och Niklas Matsson.

Bonafide utgörs av Pontus Snibb, Martin Ekelund, Anders Rosell och Niklas Matsson. Foto: Lars Brundin

Publicerad 15 June 2018 10:35