Emma skor sig på ett hästjobb

SVEDALA.

Emma Lindberg har varit hästintresserad hela livet. På senare år har hästens hovar fått en särskild plats i Emmas liv.

Emma Lindberg är precis nyutexaminerad från BYS (Biologiska yrkeshögskolan) i Skara, där hon har utbildat sig till hovslagare under två och ett halvt år. Intresset för hovslageri har vuxit hos henne under åren då hon har jobbat med hästar i Sverige, på Mallorca, i USA och Australien.

– Jag fastnade för hovslageri för att jag tycker om att kunna påverka hästen, och hjälpa den på ett sätt som ägaren oftast inte kan, för att förhindra skador och se till så att den går rätt och håller länge. I vanliga fall behöver en häst byta sko var sjätte till sjunde vecka. Hovarna växer hela livet, säger Emma Lindberg.

Allt fler får upp ögonen för hovslagarutbildningen, enligt Emma Lindberg.

– Det har varit en jättestor hovslagarbrist länge. Många har skott utan utbildning och det försöker man ändra på nu. Det händer tyvärr ofta att hästar far illa och blir halta, på grund av misstag som lätt hade kunnat avhjälpas med mer kunskap. Målet är att alla som skor hästar ska vara tvungna att antingen ha en utbildning eller vara godkända av jordbruksverket 2030.

Nu när Emma har avslutat sin utbildning måste hon jobba två år innan hon kan godkännas av Jordbruksverket. Men de som påbörjar utbildningen nu får automatiskt godkännande ett om de klarar utbildningen. Under utbildningen har Emma Lindberg fått lära sig att sko alltifrån trav- till ridhästar i alla storlekar.

Alla individer har förstås olika behov, precis som människor. Hästar i fälttävlan har en typ av sko, körhäst en typ av sko, galopphäst en typ av sko och så vidare.

Är det ett svårt yrke att lära sig?

– Ja. Det är ett hantverk och ett jobb som är tufft både psykiskt och fysiskt. Som hovslagare är man en problemlösare, men måste vara teknisk och inkännande samt lyssna på vad hästen och ägaren behöver få ut av skoningen, säger Emma Lindberg.

Hon är väldigt glad för att hon har fått smideskunskapen med sig genom utbildningen. Ett hantverk som sett ungefär likadant ut de senaste århundraden.

– Specialskor som vissa hästar kräver, kan ingen maskin framställa. När jag smider en sko kan jag bestämma exakt hur mycket stöd den ska ha på ett visst ställe, berättar Emma Lindberg.

Det går åt en hel del järn, och en hel del skor blir det över. Men Emma Lindberg har kommit på att hon kan återanvända skorna till att göra andra saker, som till exempel vinställ, ljushållare och hovkratsar som hon säljer genom sitt nystartade företag "Emmas hovslageri och smide". Att bli anställd som hovslagare är svårt, därför startar de flesta hovslagare eget efter avslutad utbildning.

Godkännandet av Jordbruksverket innebär bland annat att hovslagaren är licensierad att sko sjuka hästar.

– Vidare kan man välja att ta gesällbrev och mästarbrev, men det är riktigt tufft. Det går inte att bli fullärd som hovslagare, det finns alltid mer att lära.

Det är ett hantverk, ett jobb som är tufft både psykiskt och fysiskt

Nyligen tävlade Emma på SM i hovslageri, där hon slutade på åttonde plats av 27 tävlande. Hon är mycket nöjd med placeringen. Deltagandet är ett sätt att bli bättre på sin profession.

– Träningen inför tävlingen är väldigt nyttig. Under tävlingen blir man bedömd av proffs och får ett personligt domarutlåtande på plats, så att jag vet vad jag är bra på och vad jag behöver jobba på, säger Emma Lindberg.

Nu till helgen smider Emma skor på Svedalafestivalen för att visa upp yrket och hantverket som ligger bakom varje sko.

– När en ny sko smids från grunden tar den upp emot en timme att göra färdig, säger Emma Lindberg.

Emma Lindberg har just startat eget inom hovslageri.

Emma Lindberg har just startat eget inom hovslageri. Foto: Emma Brännman

Emma Lindberg tar tillvara på överblivna skor och material, och gör smideskonst.

Emma Lindberg tar tillvara på överblivna skor och material, och gör smideskonst. Foto: Emma Brännman

Publicerad 28 June 2018 11:03