Veteraner till fots genom hela Sverige

SVEDALA.

För sex år sedan kunde Lars-Göran Nyholm inte föreställa sig att han 2018 skulle ha vandrat från Ystad till Treriksröset, och på så sätt satt nytt ljus på Sveriges veteraner.

Av
Emma Brännman

Idén föddes på hösten 2012. Lars-Göran Nyholm bestämde sig för att promenera från Svedala, där han fram till förra året var bosatt, till Halmstad för att uppmärksamma svenskar som gjort utlandstjänst. Ihop med en vän började han planera och promenaden växte sig snart större än vad de hade tänkt sig. Det slutade med en marsch som 2013 gick från Ystad till Göteborg, där deltagarna utmed vägen samlade pengar till gula bandet.

– Det var meningen att arrangemanget skulle ske en gång, men när vi kom in i Göteborg och det stod både danska och norska veteraner och väntade på oss så var beslutet enkelt, vi måste fortsätta, berättar Lars-Göran Nyholm som själv tjänstgjort som FN-soldat.

Varje år sedan dess har marschen arrangerats och varje år börjar marschen där den förra slutade. 2016 startade marschen på yttre borggården på Stockholms slott och avslutades i Borlänge. Den 27 juli går färden från Skellefteå, och avslutas vid Treriksröset. Så har man vandrat genom hela Sverige, men det tar inte slut för det. Det finns redan planer på en ny marsch nästa år.

Omkring 800 personer har deltagit i var och en av de senaste årens marscher, då inräknat de som gått de sista hundra meterna liksom det tiotal som promenerat hela vägen. I samband med marscherna har Lars-Göran Nyholm upplevt många starka ögonblick. Minnesplatser har upprättats i flera kommuner, pengar har samlats in till gula bandet och personer som mått psykiskt dåligt under lång tid har kunnat få hjälp.

– I jämförelse är det väldigt få i Sverige som har gjort utlandstjänst, men man får inte glömma bort dem. Många mår dåligt när de kommer hem på grund av vad de har upplevt. Vissa har varit med om helt bisarra saker. Sedan man började yrkesanställa soldater har det blivit mycket bättre, men man måste hela tiden utveckla det arbetet om man vill fortsätta skicka personal på utlandstjänst, säger Lars-Göran Nyholm.

Gammal som ung deltar i Veteranmarschen.

Gammal som ung deltar i Veteranmarschen. Foto: Kim Svensson

Besök och tyst minut vid Ewald Perssons grav vid Bollnäs Kyrka 2017.

Besök och tyst minut vid Ewald Perssons grav vid Bollnäs Kyrka 2017. Foto: Kim Svensson

Publicerad 03 July 2018 07:00