Peter Henriksson vill ta plats i kommunfullmäktige med Älska Svedala.

Peter Henriksson vill ta plats i kommunfullmäktige med Älska Svedala. Foto: John Nordh/Privat

Så ska Älska Svedala ta plats i politiken

Peter Henriksson: "Jag ser ingen opposition"

SVEDALA.

Nystartade partiet Älska Svedala siktar på att ta plats i kommunfullmäktige efter höstens val. Peter Henriksson är en av partiets kandidater, men han är inte främmande för kommunpolitiken.

Älska Svedala bildades utifrån en frustration över hur frågan om placering av ett fängelse i kommunen hanterades av politikerna i kommunfullmäktige.

– Vi upplever att det finns ett demokratiunderskott, många var väldigt ledsna och besvikna. Moderaterna och Socialdemokraterna lät som en kopia av varandra. Jag ser ingen opposition. Det här är en fråga som engagerar många, så varför är man inte mer lyhörd? frågar sig Peter Henriksson som kandiderar till kommunfullmäktige och är press- och kommunikationsansvarig för Älska Svedala.

Hittills ställer sig samtliga partier i kommunfullmäktige, förutom Sverigedemokraterna, positiva till ett fängelse i kommunen.

Partiets bildande grundar sig i förvisso i fängelsefrågan, men Älska Svedala vill inte vara ett enfrågeparti.

– Vi vill ha en stor bredd och ta tag i konkreta och vardagsnära frågor där skola, vård och omsorg prioriteras. Jag skulle beskriva oss som ett mittenparti, även om det låter klyschigt. I slutändan är det vad man gör som når ut till medborgarna, inte vilken ideologi man har eller var man placerar sig på vänster-höger-skalan, säger Peter Henriksson.

Han har tidigare suttit i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna. Han ser det som en styrka att vara ett lokalt parti som inte behöver förhålla sig till ett nationellt styre. Peter Henriksson tror att hans parti har goda chanser att komma in i kommunfullmäktige. Älska Svedalas partikandidater består för närvarande av fyra män och en kvinna.

– Vi vill ha en bättre könsfördelning och jobbar aktivt för det. Vi har en öppen lista och vill gärna bli fler.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med, om ni tar plats i kommunfullmäktige?

– Vi tar en glädje i taget. Vi har inte diskuterat det än, utan det är sådant som får komma efter hand. Men tittar man på vår politik, vad vi vill göra och hur, så förstår man att vi inte kommer samarbeta med någon som inte står för alla människors lika värde.

Hellre än att göra plats för ett fängelse med tillhörande häkte anser Älska Svedala att kommunen bör lägga tid och resurser på att skapa bättre skolor och bättre boendemiljö för att främja Svedala kommuns varumärke.

– Inflyttningen till kommunen ökar, men hur många vill vi egentligen bli? I en kommun som växer i för hög fart hinner inte infrastruktur och skolor med. Svedala är en liten och naturnära kommun och det vill vi fortsätta att vara.

Publicerad 10 August 2018 09:54