Heléne Östberg.

Heléne Östberg. Arkivfoto: Åsa Meierkord

"Man bör fråga sig vilken målgrupp Svedala kommun attraherar"

Kritiserar analys av varumärkespåverkan

SVEDALA KOMMUN.

I förra veckan släpptes den andra av tre planerade utredningar om kriminalvårdsanstalten av Svedala kommun. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Av
Emma Brännman

Heléne Östberg är medlem i föreningen Fängelsefritt Svedala. Hon arbetar till vardags som marknadschef, med platsmarknadsföring inom turism och har tagit del av analysen om hur varumärket Svedala påverkas av en anstalt. Slutsatsen i analysen var att kommunen inte påverkas av en etablering på lång sikt.

– Det första jag tänkte när jag hade läst den var att det här är inte en analys av varumärkespåverkan över huvud taget. Jag tycker inte att man har tittat på rätt parametrar, säger Heléne Östberg.

Hon efterfrågar en undersökning av människors associationer när det kommer till en kriminalvårdsanstalt.

– Man bör fråga sig vilken målgrupp Svedala kommun attraherar och ta reda på vad den söker i en kommun den kan tänka sig att bo i. Många är säkert neutralt inställda till ett fängelse, men hur är det med Svedalas målgrupp? Vilken känsla är man ute efter när man köper ett hus för fyra miljoner? Det ger analysen inget svar på.

I analysen jämförs en möjlig anstalt i Svedala med befintlig anstalt i Ystad, öppnad på 1980-talet med plats för 65 intagna, samt anstalten i Skänninge som öppnade på 1960-talet och byggdes ut 2008. Den har 234 platser.

– Man konstaterar i analysen att det är svårt att göra jämförelser eftersom det inte har byggts några nya stora anstalter på länge. Ystad har dessutom betydligt färre platser än fängelset som planeras i Svedala. Men ändå bygger man hela analysen på just de här jämförelserna.

I analysen lyfts negativa strömningar i sociala medier som en faktor som på kort sikt kan påverka kommunens varumärke negativt. Föreningen Fängelsefritt Svedala lyfts specifikt fram som ett exempel.

– Jag tror säkert att negativa strömningar kan ge en negativ bild av en kommun på kort sikt. Men det är en så liten del av helheten. Tänk vad länge ett faktiskt fängelse påverkar kommunen i jämförelse. Vi försöker alltid ha en god ton och vara sakliga i diskussionen för att vi älskar Svedala och vår natur. Samtidigt känns det som att kommunen försöker tysta ner hela fängelsefrågan, säger Heléne Östberg.

Publicerad 06 September 2018 10:19