The reef i Fredrikshamn borde vara en förebild när Svedala bygger bad, menar förslagsställaren.

The reef i Fredrikshamn borde vara en förebild när Svedala bygger bad, menar förslagsställaren. Foto: Creative commons

Förslag: "Gör Svedala till Sveriges badkulturcentrum nummer ett"

Svedalabo hoppas att kommunen slår på stort

SVEDALA.

Camilla Höst, från Svedala, tycker inte att politikerna behöver vara blyga när det är dags att bygga bad. I stället föreslår hon att man slår på stora trumman.

Av
Emma Brännman

Frågan om ett badhus i Svedala kommun har länge diskuterats och Svedala är en av få Skånska kommuner som saknar ett inomhusbad i dag. En utredning om var och hur ett bad skulle kunna uppföras har genomförts men inga beslut är tagna. I samband utredningen har badhusen i Sjöbo, Hörby och Ängelholms kommuner studerats och inriktningen på ett eventuellt badhus i Svedala skulle förmodligen bli träning och simning som det ser ut nu.

Camilla Höst, boende i Svedala, tycker dock inte att det räcker med en simhall efter år av väntan.

– Jag tycker att man kan tänka större än så om man bestämmer sig för att bygga något, säger hon.

Därför har hon via Idé Svedala föreslagit att Svedala ska profileras som Sveriges, eller åtminstone Skånes, badkulturcentrum nummer ett.

– Det här är ett resultat av idéer och upplevelser jag samlat på mig under lång tid. Vi har besökt flera jättetrevliga äventyrsbad med familjen, när vi varit i Danmark på semester till exempel, säger Camilla Höst som själv jobbat inom kultursektorn länge.

I anslutning till drömbadet skulle det finnas konferens- och övernattningsmöjligheter, relax och restaurang. Att göra Svedala till ett badkulturcentrum innebär en stor kostnad, förstås. Men Camilla Höst föreslår att satsningen finansieras delvis av regionala pengar och spår att även privata aktörer skulle kunna vara intresserade.

– Vinsten för kommunen skulle kunna bli stor. Ett äventyrsbad skulle kunna bidra till ett levande centrum, gynna invånarna och locka till sig långväga besökare. Svedala skulle bli ett besöksmål, menar Camilla Höst.

I stället för de skånska simhallarna lyfter hon Aquaworld i Budapest och The Reef i Fredrikshamn som förebilder. Hon uppmuntrar politiker i Svedala att förlägga nästa konferens till The Reef, där fartfyllda forsar varvas med lugna laguner. För att förslaget ska tas upp politiskt krävs att minst 30 personer röstar för det på kommunens webbplats.

Publicerad 19 September 2018 09:42