Anthony och Gabriel Borghol siktar på landslaget i taekwondo.

Anthony och Gabriel Borghol siktar på landslaget i taekwondo. Foto: Emma Brännman

Bröderna Borghol vill bli bäst – tar sikte på landslaget tillsammans

Anthony och Gabriel håller alltid ihop – på och utanför mattan

BARA.

Det går bra för bröderna Borghol från Bara. Anthony och Gabriel satsar båda på att ta sig in i landslaget i taekwondo.

Av
Emma Brännman

Ett år och en viktklass på tio kilo skiljer bröderna Anthony och Gabriel Borghol, annars har de alltid hållit ihop. För närvarande tränar de båda taekwondo i Lommaklubben Baekdusan men är bosatta i Bara. Det var deras mamma som satte dem i träning när de var små.

– Hon satte oss i alla möjliga aktiviteter tidigt för att vi skulle få prova oss fram. Mamma hade dansstudio när vi var små så vi har även dansat mycket under vår uppväxt, berättar Anthony Borghol.

Men taekwondon tog snart över och båda bröderna visade sig ha en fallenhet för sporten.15-åriga Anthony Borghol var rankad etta i sin viktklass förra året och kämpar för att behålla titeln i år. Målet är att ta sig in i landslaget. Allt fokus ligger för närvarande på SM som äger rum i december. Båda drömmer om att representera Sverige i EM, VM och OS.

– Det är de långsiktiga målen för oss båda. Men jag tror att Anthony kommer att nå dem först av oss. Han är den av oss som är mest hängiven taekwondon, säger Gabriel Borghol.

Själv tränar han även MMA i Malmö.

– Eftersom MMA är en sammanslagning av olika kampsporter kändes det naturligt att testa. Jag har tränat många olika kampsporter och tycker att MMA är väldigt roligt, berättar Gabriel Borghol.

Men lillebror Anthony har inte känt att han velat följa i Gabriels fotspår där.

– Som bröder pushar och stöttar vi alltid varandra i allt vi gör. Men min kropp är byggd för taekwondo. Lätt och smidig, och därför väljer jag att satsa helt på det, säger han.

Gabriel Borghol har nyligen börjat på Malmö idrottsgymnasium för elitsatsande och Anthony hoppas att även han kommer in där nästa år. När de inte tränar eller pluggar jobbar de extra som fotbollsdomare.

En skarp kontrast till kampsporten är Gabriel Borghols musikintresse. För tre år sedan började han spela piano.

– Jag hade en pianoläxa i skolan, där man skulle öva på ackord. Eftersom jag inte hade något piano att öva på ritade jag upp tangenterna på ett papper. Mamma fick syn på mig och gick och köpte ett piano.

Under Kulturkalaset uppträdde Gabriel Borghol med Kulturskolan i Svedala och framförde ledmotivet till filmen Titanic. Med två brutna tår och skadat knä efter en match helgen innan. Men det var inget som han lät störa honom.

– Att uppträda på scen är lite som att gå en match. Det är samma sorts nervositet och lika roligt när adrenalinet pumpar. Om jag spelar fel eller tar ett felsteg på mattan kan det avgöra allt, säger Gabriel Borghol.

Anthony och Gabriel tränar ofta hemma i Bara.

Anthony och Gabriel tränar ofta hemma i Bara. Foto: Privat

Publicerad 19 October 2018 00:00