Henny Lind, skolsköterska, Ellinor Härefors, kurator och Sofia Örneberg, skolpsykolog.

Henny Lind, skolsköterska, Ellinor Härefors, kurator och Sofia Örneberg, skolpsykolog. Foto: Privat

De hjälper unga ta makten över hälsan

Undersökning visar att unga mår allt sämre

SVEDALA/BARA/KLÅGERUP.

Ungas hälsa är ett projekt som utgår från resultaten i folkhälsoundersökningen 2016. Resultaten visade att ungas, framförallt tjejers, psykiska hälsa blir allt sämre.

Av
Emma Brännman

I Svedala kommun har elevhälsan, socialtjänst, Ungas fritid och polis gått samman för att arbeta för att förebygga psykisk ohälsa och fånga upp unga som inte mår bra. Det sker genom särskilda insatser i årskurs 7 och 8 med fokus på nätvanor, mående, stress samt alkohol och tobak..

Under hela oktober har personal från elevhälsan, Ungas Fritid och socialtjänsten varit runt på högstadieskolorna i kommunen för att genomföra en halvdags workshop med eleverna i årskurs 8.

– Under workshopen har de fått diskutera hur de kan ta makten över stressen och över sitt mående. Jag har hållit en miniföreläsning på tio minuter och sedan har de fått diskutera i grupper utifrån olika ämnen, berättar skolpsykologen Sofia Örneberg.

Eleverna har identifierat prov, lektioner, redovisningar, mobilen och svårigheter att få ihop sin fritid som faktorer som bidrar till stress. De har sedan delat tips med varandra på hur man kan minska stressen genom att till exempel gå på läxhjälp, be någon förhöra en inför ett prov och hur man ska förhålla sig till mobilen och nätet.

– Vi hoppas att det här ska leda till en förändring. Förhoppningen är att resultatet i nästa undersökning bli bättre. Bland de här eleverna finns redan problemen med stress så nu är det viktigt att det inte blir värre. Två gånger per år är förstås väldigt lite tid men vi hoppas att träffarna ska bidra till ökad förståelse och att eleverna ska hitta metoder som fungerar för dem. Det är också viktigt att de förstår att stress inte är farligt, så länge man får tid att återhämta sig, säger Sofia Örneberg.

Publicerad 27 October 2018 07:00