Svedala kommunhus. Här sammanträder fullmäktige.

Svedala kommunhus. Här sammanträder fullmäktige. Arkivfoto: John Nordh

Kampen mot fängelset fortsätter – ÄS inleder samarbete med SD

Enda sättet att stoppa etableringen

SVEDALA.

Älska Svedala ingår ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Det för att kunna fortsätta driva sin hjärtefråga – Nej till fängelset.

Nu väljer Älska Svedala att ingå ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Detta samarbete är inte ett politiskt samarbete och därmed inte heller grunden till ett gemensamt politiskt block inom kommunpolitiken. När fördelningen av platser i nämnder och utskott är klart sker fortsatt politisk verksamhet i egen regi för Älska Svedala, skriver partiet på sin Facebooksida.

Älska Svedala gick till val på att stoppa en fängelseetablering i kommunen och menar att utan en valteknisk samverkan skulle partiet inte ha någon möjlighet att driva denna eller andra frågor i någon kommunal nämnd.

Till Skånska dagbladet säger partiets ordförande, Mats Bentmar, att Älska Svedala inledningsvis förde samtal med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om ett valtekniskt samarbete. Kravet från Älska Svedala var att övriga partier skulle säga nej till en fängelseetablering. Något som de inte gick med på.

– Efter förhandlingarna med de rödgröna partierna erbjöd Älska Svedala femklövern ett samarbete för att därigenom skapa majoritet i de olika facknämnderna. Detta tackade dock femklövern nej till utifrån att det var viktigt att väljarnas röster skulle få ett större genomslag i det politiska arbetet under fyraårsperioden, skriver Älska Svedala på Facebook.

Tillsammans får Älska Svedala och Sverigedemokraterna 15 mandat. Det gör samarbetet till det nästa största i fullmäktige. Störst är femklövern bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Barapartiet och Kristdemokraterna.

Publicerad 29 October 2018 00:00