Pia Linders tillsammans med haflingern Ronja.

Pia Linders tillsammans med haflingern Ronja. Foto: Emma Brännman

Fyrbenta hjälper tvåbenta till en bättre vardag

"Umgänge med djur främjar vår hälsa"

SVEDALA.

Kan hästar bidra till bättre hälsa? Självklart, menar Pia Linders på Bokskogens Hästkraft som tar emot barn, unga och vuxna med speciella behov i sin verksamhet.

Av
Emma Brännman

Hos Pia Linders på Bokskogens Hästkraft ges människor med olika behov möjlighet att utvecklas och må bättre genom att rida, pyssla med djuren och att vistas i naturen.

– Det kommer allt mer forskning som visar att umgänge med djur främjar vår hälsa. Nyligen började hästsporten ingå i friskvårdsbidraget man får av sin arbetsgivare, säger Pia Linders.

När Lokaltidningen gör ett besök på gården utanför Skabersjö är det deltagare från daglig verksamhet i Svedala som är på plats. I fokus står shetlandsponnyn Mazetti som blir ryktad och får frisyren fixad. En hel del kelande blir det också.

– Det är kul att lära känna hästarna. Efteråt fikar vi alltid. Man blir lugn av att vara här, säger Anna Olsson från dagliga verksamheten.

Hästspa för shetlandsponnyn Mazetti med Amanda Lindberg, Linda Isaksson och Anna Olsson.

Hästspa för shetlandsponnyn Mazetti med Amanda Lindberg, Linda Isaksson och Anna Olsson. Foto: Emma Brännman

Förutom daglig verksamhet tar Pia Linders emot grupper genom det kommunala arbetsmarknadsprojektet Spira, för personer med psykisk ohälsa, och barn från korttidsboende i Svedala. Även privatpersoner är välkomna.

– Det fina med djuren är att de inte dömer någon. Här är alla jämlika och det är läkande att få vara i stallet utan att känna stress eller press. För mig ger glädjen och utvecklingen hos deltagarna så mycket tillbaka, säger Pia Linders.

Amanda Lindberg har ridit hos Pia Linders tidigare och hjälper numera till i stallet några dagar i veckan.

– Har man haft en stressig dag i skolan och kommer ut hit till hästarna så rinner det snabbt av en. Pia är också väldigt bra på att sprida glädje och energi, säger Amanda Lindberg.

Framöver hoppas Pia Linders kunna utveckla gården och verksamheten mycket.

– Verksamheten är under uppbyggnad och min förhoppning är att allt ska kunna handikappanpassas och utvecklas tillsammans med dagliga verksamheten. Vård- och omsorg på Svedala kommun har varit väldigt positiva till detta sedan vi inledde samarbetet för cirka ett år sedan. Vårt nuvarande avtal sträcker sig över hela 2019 och jag hoppas att det ska fortsätta, säger Pia Linders.

Ponnyn får rejäl ompyssling i stallet.

Ponnyn får rejäl ompyssling i stallet. Foto: Emma Brännman

Publicerad 15 November 2018 09:42