Louise Olsson har spelat volleyboll sedan hon var 9 år. Hon hoppas på en professionell karriär inom sporten.

Louise Olsson har spelat volleyboll sedan hon var 9 år. Hon hoppas på en professionell karriär inom sporten. Foto: Anja Degerholm

Ung talang i Svedala volley tar sikte på landslaget

Louise Olsson, 16 år, lever och andas volleyboll

SVEDALA. När Louise Olsson var nio år bytte hon golfbanan mot volleybollplanen. Sedan dess är det bara volleyboll som gäller för den 16-åriga talangen i Svedala volley som hoppas på en plats i landslaget i framtiden.

– Jag gillar volleyboll eftersom det händer så mycket på planen hela tiden, säger Louise Olsson.

Att hon började spela volleyboll har hon en kompis pappa att tacka för. Han tyckte att de två tjejerna borde testa någon idrott tillsammans och anmälde dem till en volleybollträning. Och på den vägen är det.

– I början spelade jag mest för att det var roligt, nu vill jag verkligen satsa och drömmen är att få spela i landslaget, säger Louise.

Hon spelar både i Svedalas elitlag och i B-laget och har blivit uttagen i U17-landslaget, även om det inte höll hela vägen till EM. Louise har en defensiv position som libero i laget.

Hela familjen är involverad i volleybollen på ett eller annat sätt. Mamma Annelie är lagledare i B-laget och tränaren Lennie Sverins högra hand. Louise äldre bror har också spelat handboll och pappa, som jobbar utomlands, är med så ofta han kan.

Hon lovordar tränaren Lennie för sina framgångar på planen.

– Han vill verkligen att man ska utvecklas och utmana sig själv. Och det ger resultat.

Lennie Sverin har flera SM-guld i bagaget och fick förra året Svedala kommuns föreningsledarstipendium. Han tränar förutom B-laget även U16-landslaget.

Och elitlagets spelande huvudtränare, Brooks Seaman från USA, är inneboende hos familjen Olsson. Hon berättar att collagevolleybollen i USA är väldigt stor med runt 1 800 lag.

– Det hade varit roligt att åka över till USA och spela collagevolleyboll efter gymnasiet, det är en annan dröm jag har, säger Louise.

Det hade varit roligt att åka över till USA och spela collagevolleyboll efter gymnasiet

Till vardags går Louise på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap på Polhemsskolan i Lund. Det fanns tankar på att söka till volleybollgymnasiet i Falköping, men så blev det inte.

– Jag tänkte att det hade varit svårt att hålla uppe intresset om det blev för mycket volleyboll.

Och mycket volleyboll blir det, i snitt träning fyra–fem gånger i veckan och så matcher på helgerna. Årets säsong har hunnit halvvägs och ett tiotal matcher väntar. Klubbens A-lag spelar i elitserien och B-laget i division två södra.

– B-lagets mål är att gå upp i division ett nästa säsong och nu leder vi serien med fyra poäng.

Blir det division ett-spel nästa säsong väntar längre resor upp mot Jönköpings- och Göteborgstrakten. Det kräver ännu mer planering för att klara skolan.

– Jag brukar lägga upp ett schema varje dag och bestämma vilka tider jag ska plugga. Jag försöker vara strukturerad för det märks direkt när jag prioriterat volleybollen för mycket. Men det är roligt att få åka uppleva andra saker och resa till andra platser.

Louise säger att hon går helt in i sin egen bubbla när det är match.

– Jag kämpar verkligen och hatar att förlora. När det är match är jag väldigt fokuserad och tänker bara på vad som händer i matchen.

Idag ångrar hon inte att hon bytte golfen mot volleybollen.

– Det är mycket roligare att spela i ett lag, det blir en sådan gemenskap. Det finns alltid någon att prata volleyboll med, att resa tillsammans med och att fira med när vi vinner, säger Louise Olsson.

Publicerad 01 December 2018 06:00