Arkivfoto: John Nordh

Klart: SD får kommunalrådspost

Ett tredje kommunalråd införs

SVEDALA.

Under gårdagens möte i kommunfullmäktige klubbades beslutet om att införa en tredje kommunalrådspost. Det betyder att SD får sitt första kommunalråd i Svedala kommun.

Av
Emma Brännman

Kommunen har under lång tid haft två kommunalråd. För närvarande innehas kommunalrådsposterna av Linda Allansson Wester (M) och Ambjörn Hardenstedt (S) som fram tills nu varit ensamt oppositionsråd. Det var Sverigedemokraterna som först lyfte frågan om ett tredje kommunalråd eftersom de ansåg att det numera finns tre block i Svedalapolitiken.

– De lyfte diskussionen och tyckte att det var på sin plats att i ett tredelat politiskt landskap vara mer flexibel och ge alla större grupperingar möjlighet att läsa in sig på ärenden på arvoderad tid, sade kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) när hon gick upp i talarstolen.

Peter Henriksson (ÄS) var kritisk till införandet av ett tredje kommunalråd och menade att det är dåligt att oppositionen inte kan enas om en kandidat.

– Om vi hade haft en klar och tydlig opposition hade jag antagligen inte stått här för Älska Svedala i dag. Att öka utgifterna för kommunen till den politiska överbyggnaden bara för att oppositionen inte kan samsas om en kandidat, det känns ganska magstarkt. Och då ingår jag själv i oppositionen, sade han.

I stället menade han att pengarna skulle kunna gå till satsningar på skola eller näringsliv.

Men det var alltså förslaget om att införa en tredje arvoderad post som vann. Eftersom SD:s gruppledare Ronny Johnsson valdes till kommunstyrelsens andre vice ordförande blev han per automatik också vald till oppositionsråd. Till den tredje och nya posten valdes Ambjörn Hardenstedt (S). De två oppositionsråden får dela på ett arvode på 150 procent, vilket totalt innebär en kostnad på en bit över 800 000 kronor.

Linda Allansson Wester (M) får fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande. Vice ordförande blev Sara Ripa (C). Både i kommunstyrelsen och samtliga nämnder blev oppositionsblocket bestående av S, V och MP helt utan ordförandeposter. Den styrande minoriteten bestående av M, C, L, BP och KD fick samtliga ordförande- och vice ordförandeposter. Andre viceordförandeposterna gick till SD.

Publicerad 06 December 2018 10:15