Entré till Malmö airport.

Entré till Malmö airport. Foto: Mostphotos

Trafiken fortsätter minska på Malmö airport

Flygplatschefen: "En effekt av klimatdebatten"

STURUP.

Både antalet landningar och passagerare minskade på Malmö airport i november. Totalt gick trafiken ner med nio procent. En effekt av klimatdebatten, tror flygplatschefen.

Av
Emma Brännman

Antalet passagerare till och från Malmö airport minskade med två procent 2017, jämfört med 2016. Det gjorde flygplatsen till den enda i Swedavias regi där antalet passagerare minskade.

2018 ser inte ut att bli bättre för flygplatsen. Under november minskade nämligen trafiken med nio procent, jämfört med samma månad förra året, skriver Sydsvenskan. Nedgången gäller både i antalet passagerare och antalet landningar på Malmö airport.

Flygplatschefen Peter Weinhandl noterar en nedgång i trafiken efter sommaren och tror att det delvis är en effekt av klimatdebatten.

– Det har varit en debatt om flygandet och mycket om kommuner och företags resepolicy. Hundra procent säker kan jag förstås inte vara, eftersom det är flygbolagen som får göra den djupare analysen. Men det har varit ett väldigt fokus på klimatfrågan och jag tolkar det som att en av effekterna är att inrikesflyget har minskat, säger han till Sydsvenskan.

Statistiken från Swedavia, som driver flygplatser på flera håll i landet, visar samtidigt att trafiken på Arlanda och Landvetter i princip är oförändrad jämfört med november 2017. Sturup sticker alltså ut.

Publicerad 02 January 2019 07:00