Diego och Daniel Fagnani.

Diego och Daniel Fagnani. Foto: Privat

Svedalas nya kafé får inte öppna – ägare hävdar dubbla besked av kommunen

Lokalen måste tillgängliggöras innan kaféet får öppna

SVEDALA.

I slutet av december var det meningen att Svedalas nya kafé skulle öppna på Storgatan. Men fortfarande har Diego och Daniel Fagnani inte kunnat öppna, på grund av en ramp de trodde att de hade fått dispens för.

Av
Emma Brännman

Diego Fagnani och hans brorson Daniel Fagnani hade allt klart för öppning av Svedalas nya kafé, Mr Java, i slutet av december.

– Vår förhoppning var att öppna kaféet i mellandagarna. Men det tog lite tid att få tag i byggnadsinspektören som skulle göra en sista inspektion innan vi kunde öppna, eftersom det var semester, berättar Diego Fagnani.

Kände att det fanns goda möjligheter här

Han flyttade till Svedala med sin familj för fem år sedan. Han och brorsonen har gått i tankarna att öppna kafé ett tag och från början var det tänkt att det skulle ske i Malmö.

– Men jag övertalade honom att vi skulle satsa i Svedala i stället. Jag kände att det fanns goda möjligheter här. Nu börjar jag undra om det var rätt beslut, säger Diego Fagnani.

För när kommunens byggnadsinspektör hade sett lokalerna konstaterade han att det inte finns någon rullstolsramp, något som krävs enligt diskrimineringslagen sedan 2018. I samband med bygglovet fick Diego och Daniel Fagnani veta att det skulle krävas en ramp med tolv graders lutning. Det innebär en ramp som är 20 meter lång. Det är uteslutet att sätta den på framsidan eftersom den skulle ta upp hela trottoaren. Det enda alternativet är alltså att sätta rampen på baksidan av kaféet.

– På baksidan hade vi planerat för en uteservering och konstaterade att hela innergården skulle försvinna om vi satte upp en ramp. Därför bad vi i samband med bygglovet att få dispens för rampen så att vi skulle kunna öppna som planerat och sedan få tid att hitta en bra lösning. Vi fick beskedet att dispens kunde fås av byggnadsinspektören vid besiktningen av lokalen. Så när vi väl träffade honom i början av januari tog vi upp detta. Då fick vi dock veta att dispensen skulle vi ha ansökt om redan vid bygglovet, berättar Diego Fagnani och fortsätter.

– Det kändes förkrossande. Vi har lagt massa pengar på maskiner som bara står, vi måste betala hyra och andra räkningar.

Fastighetsägaren har varit hjälpsam

Han vill vara tydlig med att han inte motsätter sig kraven på att lokalen ska vara tillgänglig. Men han vill givetvis kunna sätta igång verksamheten så snart som möjligt.

– Fastighetsägaren har varit väldigt snäll och hjälpsam. Nu har vi fått tag i en elektrisk lift men för att kunna installera den krävs utplaning och breddning av trappan på baksidan. Det kommer att ta minst tre veckor, säger Diego Fagnani.

Lokaltidningen har sökt byggnadsinspektören Simon Ludvigsson för en kommentar, utan resultat. Till Sydsvenskan säger han att det hela handlar om brandskydd och säkerhet.

– Lokalen måste kunna utrymmas på ett säkert sätt även av handikappade personer. Också räddningstjänsten håller med om det efter att ha varit på plats och tittat. I vissa fall kan man komplettera i efterhand med åtgärder. Men när det gäller brandskydd kan vi inte göra avsteg.

Han tillägger för tidningen att kravet har funnits ända sedan bygglovet beviljades, men att kommunen kunde ha varit tydligare.

Diego Fagnani menar dock att det här inte stämmer.

– När brandinspektörerna var här sade de att allt var lugnt. De sade också att det de tyckte att det var synd att vi inte kunde öppna, på grund av rampen. Men ur brandsäkerhetssynpunkt hade de inget att anmärka på. Det här var helt nytt för mig, säger Diego Fagnani till Lokaltidningen.

Enligt Sydsvenskan har kommunen bjudit in kaféägarna till ett möte för att reda ut situationen.

Publicerad 16 January 2019 07:00