Carina Levin öppnade Vismarlövs café och bagarstuga 2010. Då anade hon aldrig vad som väntade.

Carina Levin öppnade Vismarlövs café och bagarstuga 2010. Då anade hon aldrig vad som väntade. Foto: Emma Brännman

I kväll kan bagarstugan bli årets skånska destination

Carina Levin har skrivit en framgångssaga som hon knappt vågade drömma om

VISMARLÖV.

I kväll har Vismarlövs café och bagarstuga chans att ta hem Skånska gastronomipriset i kategorin Årets skånska destination 2018. Från att ha varit en av 30 finalister, som senare gallrades till tio, är bagarstugan en av tre finalister.

Av
Emma Brännman

Carina Levin tror knappt att det är sant att Vismarlövs café och bagarstuga har tagit sig så långt. Ikväll väntar galamiddag på Malmö Rådhus, där vinnaren ska koras.

– Ja jag har ju fått köpa mig en klänning, gå till frissan och köpa nya skor, säger Carina Levin och skrattar innan hon tillägger:

– Det betyder förstås jättemycket för oss att bli satta på kartan.

Framgångssagan började för nio år sedan. Carina Levin hade då haft vävstuga, drivit textilbutik och hållit kurser i vävning på gården i Vismarlöv sedan 1980.

– Bagarstugan startade jag som ett pensionsprojekt. Det var inte alls meningen att det skulle bli så här stort. Jag skulle väva, baka spettekaka och bröd, sälja garn och honung. De flesta sa till mig att det inte var många som skulle hitta ut till Vismarlöv och det trodde inte jag heller, berättar Carina Levin.

Men efter bara ett par månader blev hon tvungen att anställa sin första medarbetare. Folket började strömma till och fortfarande har Carina Levin inte fått vävstolen på plats. I stället växte ett omåttligt populärt och lantligt kafé fram.

– Vi gjorde inget speciellt för att locka hit folk. Tidningarna skrev om mig en del där i början, det var ett roligt projekt. Folk blev nyfikna. Det var inte ens färdigbyggt när vi öppnade, men jag antar att folk tyckte det var trevligt och personligt, berättar Carina Levin.

Carina Levin såg bagarstugan som ett litet projekt för pensionen. I dag har hon åtta anställda.

Carina Levin såg bagarstugan som ett litet projekt för pensionen. I dag har hon åtta anställda. Foto: Emma Brännman

Skånska gastronomipriset delas ut av Malmö akvavit. En expertjury valde ut de 30 första finalisterna, sedan har Skåningarna fått rösta på sin favorit. Vismarlövs café och Bagarstuga har redan slagit ut bjässar som flerfaldigt prisade Brösarps gästis, Kiviks hotell och Slottsträdgårdens kafé i Malmö.

– Fattar du? Det är fina och kända ställen som vi inte ens är i närheten av. Vi har ett hopplock av gamla möbler och inget hippt alls.

Är det inte ganska hippt med gamla möbler då?

– Det kanske det är, men det har aldrig varit min tanke. Jag tycker bara att man ska ta till vara på det som finns och fungerar, i stället för att köpa en massa nytt, säger Carin Levin.

Verksamheten har fortsatt att växa stadigt med åren. Från början var Carina Levin varken vävare eller bagare. Allt har hon lärt sig på vägen. För närvarande har hon åtta anställda. För tre år sedan tog hon över slottskaféet på Torup. Men förra året insåg hon att det tog för mycket tid och energi och stängde därför kaféet i november.

I dag är Carina Levin 62 år och har inga planer på att pensionera sig de närmsta åren. Däremot trappar hon ner. Och återtar en kär gammal syssla.

– Jag har börjat skala av. Tanken är att barnen ska kunna ta över en fungerande verksamhet på sikt. Under våren ska jag äntligen ta tag i vävandet igen. En dag i veckan ska jag väva som en hobby, ett andningshål. Men jag kommer inte att pensionera mig när jag är 65. Vi är en familj som driver bagarstugan och jag tror att det genomsyrar verksamheten, det är därför människor åker långt för att besöka oss och jag tror att det är därför som de har röstat på oss nu. Det känns personligt och familjärt när man kommer hit. Vissa säger att det är som att komma hem till mormor och morfar, säger Carina Levin.

Publicerad 18 January 2019 07:00