Polis och räddningstjänst på plats i samband med en brand i en förskola på Rönnstigen i Svedala på torsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst på plats i samband med en brand i en förskola på Rönnstigen i Svedala på torsdagskvällen. Foto. Ritzau Scanpix/ Johan Nilsson

Sorg och ilska dagen efter mordbranden

Polisen hoppas kunna hitta de skyldiga

SVEDALA. Sorg och ilska är reaktionerna hos de barn och föräldrar som kommit till den nedbrunna förskolan under dagen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Som Lokaltidningen kunde berätta i går är det ingen tvekan om att branden mot Marbäcks förskola var anlagd. Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och kommunpolisen Jan-Ingvar Nilsson har varit på plats under dagen för att prata med föräldrar, personal och barn.

– Barnen är ledsna och bedrövade att de inte får gå till sin vanliga förskola. En av avdelningarna är totalförstörd och vi vet inte hur länge det dröjer innan de andra kan öppnas, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Han berättar att det först såg ut som att det bara brann på sovloftet på utsidan, men att räddningstjänsten snabbt upptäckte att elden spridit sig till vinden. Därifrån spred den sig in i lokalerna som är helt utbrända.

LÄS MER: Storbrand på förskola misstänks vara anlagd

Han berättar att man bland annat tittar på om det är ungdomar som ligger bakom branden.

– Vi lägger ned stora resurser på att hitta de skyldiga, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Han poängterar att ärendet har mycket hög prioritet. Det är rubricerat som mordbrand, vilket är ett av de brott som har strängast straff i Sverige.

Under dagen har barnen placerats ut på kommunens övriga förskolor. De som gått på den nu nedbrunna avdelningen kommer under lång tid framåt att behöva vara på andra förskolor, medan de som gick på de andra avdelningarna troligen kan komma tillbaka till sin förskola igen snart.

Publicerad 18 January 2019 15:02