Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Fel när Älska Svedalas röster räknades – kan ses över på nytt

Valsedlar med namn har registrerats på fel sätt – påverkar dock inte mandatfördelningen

SVEDALA.

Efter en ny kontroll av partiet Älska Svedalas röster har länsstyrelsen upptäckt ett fel. 56 valsedlar med namn på har registrerats som tomma sedlar, vilket kan påverka namnordningen på kandidaterna.

Älska Svedala bildades inför valet till kommunfullmäktige förra året. Partiet lyckades ta två mandat och representeras i fullmäktige av Mats Bentmar och Peter Henriksson.

Men det fastställda valresultatet för Älska Svedala har överklagats. I överklagandet anförs att redovisningen av kandidatordningen för partiet inte stämmer och att valsedlarna därför bör kontrolleras en gång till.

Älska Svedala fick 683 röster och tilldelades två mandat i Svedalas kommunfullmäktige efter valet i september. Partiet gick till val med en öppen lista och har därför varken anmält några kandidater eller beställt några namnvalsedlar.

Länsstyrelsen har efter att överklagan gjorts genomfört en ny kontroll av valsedlarna och funnit att det totala antalet röster för Älska Svedala överensstämmer med det tidigare fastställda resultatet. Däremot har det visat sig att 56 valsedlar med tillskrivna namn har registrerats som partivalsedlar utan tillskrivna namn. Detta kan påverka namnordningen på kandidaterna. Det påverkar dock inte mandatfördelningen.

Valprövningsnämnden gör bedömningen att länsstyrelsens första beslut om valresultatet ska upphävas och att länsstyrelsen på nytt ska utse ledamöter och ersättare för Älska Svedala. Tillskrivna namn på partiets valsedlar ska då beaktas.

Publicerad 31 January 2019 11:08