Daniel Hansson från Svedala har utnämnts till gästprofessor vid musikkonservatoriet i Lviv.

Daniel Hansson från Svedala har utnämnts till gästprofessor vid musikkonservatoriet i Lviv. Foto: Emma Brännman

Nu ska Daniel dirigera musikstudenter i Ukraina

Svedaladirigenten uppmärksammas med internationell gästprofessur

SVEDALA.

Dirigenten Daniel Hansson kommer att få dela sin tid mellan Svedala och Ukraina framöver. Det eftersom han blivit utsedd till gästprofessor vid anrika Nationella musikkonservatoriet i Lviv.

Av
Emma Brännman

Daniel Hansson beskriver gästprofessuren som en stor ära och händelse.

– Det känns väldigt roligt. Det är förstås en stor händelse i karriären, men jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Konservatoriet grundades på 1700-talet av bland andra Mozarts yngste son och har fortfarande en betydande roll i det ukrainska musiklivet, säger Daniel Hansson.

Han arbetar som dirigent för Malmö akademiska kör och orkester vid Malmö universitet och har turnerat i Kina, USA, Sydafrika och på Kuba bland annat.

– Malmö akademiska kör och orkester är en spännande verksamhet med ett hundratal musiker och sångare. Där möts läkarstudenter och alumner som är professionella musiker i dag. Det är en härlig blandning av människor som kommer från så olika håll.

Daniel Hansson tar även uppdrag för andra orkestrar. Musikkonservatoriet fick upp ögonen för honom i samband med en turné som han gjorde tillsammans med Ukrainian festival orchestra. Gästprofessuren, som startar i mars, innebär att han kommer åka till Lviv en handfull gånger per år för att hålla i praktisk undervisning och föreläsa.

– Konstmusik och kultur i stort prioriteras på ett helt annat sätt än här, det får ta stor plats. Jag önskar att Sverige fick upp ögonen mer för vad konst kan göra för oss människor. Det finns en risk att den blir någonting exklusivt bara för vissa personer annars, säger Daniel Hansson.

Han började sin egen musikaliska bana med blockflöjt och trumpet på kommunala musikskolan, kulturskolan, i Svedala när han var barn. På gymnasiet bestämde han sig för att satsa helhjärtat på musiken.

– Jag trodde alltid att jag skulle bli marinbiolog eller någonting liknande, eftersom jag var väldigt intresserad av naturen. Men efter att ha påbörjat naturvetenskapliga programmet så bytte jag till musiklinjen, berättar Daniel Hansson.

Därefter blev det direkt upp till Piteå och Framnäs folkhögskola för att fortsätta studera musik. Och det var då dirigenten inom honom vaknade till liv.

– Jag fortsatte som trumpetare men blev också ledare för en ensemble, och började tycka att det var roligare. Det är en vanlig väg till att bli dirigent.

Musikkonservatoriet är en historisk plats, liksom huset hemma i Svedala.

Musikkonservatoriet är en historisk plats, liksom huset hemma i Svedala. Foto: Emma Brännman

Efter några år i norra Sverige gick flyttlasset tillbaka till Skåne, och Malmö. 1999 fick han jobb på dåvarande Malmö högskola och var tacksam för den fasta punkten efter några år som frilansande dirigent. Han har sedan dess byggt upp musikverksamheten på universitetet.

För fem år sedan tog han med sig familjen och flyttade tillbaka till uppväxtorten.

– Jag trodde nog inte att jag skulle flytta tillbaka till Svedala. Men så fick vi möjlighet att köpa det här huset. Det var faktiskt Nils Fredriksson, som ju bland annat gett namn åt NFU, som byggde det och var den första att bo här. Vi kände direkt att det här var vårt drömhus när vi klev in, berättar Daniel Hansson om huset på Kyrkogatan.

I juni väntar en konsert med Malmö akademiska kör och orkester i Svedala kyrka. Sedan bär det av på turné i Brasilien.

– Vi har bjudits in av kulturdepartementet att spela på några olika platser. Konstmusiken är inte så starkt etablerad där och vi representerar ett europeiskt kultursnitt som upplevs som lite exotiskt, säger Daniel Hansson.

Hans exotiska skandinaviska bakgrund är också en av anledningarna till att han utsetts till gästprofessor vid musikkonservatoriet i Lviv.

– De har en rysk musiktradition medan jag kommer med den skandinaviska. När det gäller att dirigera innebär det skillnader i till exempel ledarskap och hur man gestikulerar. Det här är ett sätt för dem att bredda sig och jag ser fram emot det internationella och kulturella utbytet som det också kan innebära för Malmö universitet, säger Daniel Hansson.

Publicerad 02 February 2019 11:38