Henrik Nordholm var en av de första att få se kejsarörnen som valde att övervintra mellan Svedala och Skurup.

Henrik Nordholm var en av de första att få se kejsarörnen som valde att övervintra mellan Svedala och Skurup. Foto: Ida Eriksson/Henrik Nordholm

Ovanlig örn valde att övervintra på Söderslätt

Fågelskådaren: "Jag fick mega-adrenalin-påslag"

SÖDERSLÄTT.

En kejsarörn har valt att övervintra på Söderslätt. Örnen är sällsynt i Sverige och har bara setts här ett fåtal gånger förut.

Av
Emma Brännman

Henrik Nordholm från Bara var en av de första att få se örnen. Det var i början av oktober. Henrik Nordholm är aktiv naturfotograf och fågelskådare och nyheten om kejsarörnen fick honom snabbt på fötter.

– Det finns ett särskilt larmsystem för fågelskådare och när jag såg att min vän, Christian Ljunggren, hade larmat ut kejsarörnen fick jag mega-adrenalin-påslag och gav mig genast ut. När jag och några andra fågelskådare stod där öster om Törringelund så kom kejsarörnen plötsligt och flög över oss. Det var en extremt rolig upplevelse, berättar Henrik Nordholm.

Kejsarörnen håller vanligtvis till på varmare breddgrader under vintern. Men just den här valde att stanna kvar och har sedan dess även observerats vid Näsbyholmssjön, Börringesjön och Havgårdssjön.

Kejsarörnen mäter omkring två meter mellan vingspetsarna.

Kejsarörnen mäter omkring två meter mellan vingspetsarna. Foto: Henrik Nordholm

Henrik Nordholm tror att det är väderförhållanden och tillgången till mat som fått den att övervintra här. Den föredrar öppen mark med mindre skogsområden och då påminner övervintringsplatsen om dess naturliga miljöer.

– Vissa örnar är lite rädda för öppet vatten och kan få kalla fötter när de ska korsa havet. Det kan bero på att de inte är nöjda med sikten eller med termiken, alltså uppvärmd luft som stiger från marken och ger lyftkraft. Det är inte ovanligt att man ser dem pendla mellan Börringe och Falsterbo där de gör så kallade sträckförsök. I vissa fall stannar de till här. Jag tror helt enkelt att den här örnen har haft framgång när det gäller mat och liknande, säger Henrik Nordholm och fortsätter:

– Vi brukar ha någon övervintrare varje år, förra året var det en större skrikörn. De här fåglarna väcker ju väldigt mycket uppmärksamhet både hos fågelskådare och hos allmänheten.

Publicerad 04 February 2019 10:47