Branden på Marbäcks förskola är ett av de brott som barn och ungdomar misstänks ligga bakom.

Branden på Marbäcks förskola är ett av de brott som barn och ungdomar misstänks ligga bakom. Foto: Johan Nilsson / Ritzau Scanpix

Bränder, stölder och knivhot – polisen oroas över skolbarns beteende

"Viktigt att stoppa fel beteenden i tid"

SVEDALA.

De senaste månaderna misstänks skolungdomar ha legat bakom stölder, flera mordbränder och en tioåring har haft med sig en kniv till skolan. Polisen samarbetar nu med sociala myndigheter och skola för att komma tillrätta med de allvarliga problemen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Jan-Ingvar Nilsson är kommunpolis i Svedala och bekymrad över situationen med ett antal barn och ungdomar i Svedala.

– Det rör sig inte om vanligt stök utan är fråga om riktigt grov brottslighet i vissa fall, säger Jan-Ingvar Nilsson som är kommunpolis i Svedala.

Han har sett en kraftig ökning av brott som begås av barn och ungdomar sedan i höstas.

I onsdags hade en elev i en av kommunens grundskolor med sig en kniv till skolan. Enligt Jan-Ingvar Nilsson var situationen hotfull, men några konkreta hot har inte framförts till någon enskild lärare och elev.

– Ett brandlarm startades också på en annan skola och i samband med det stals en jacka värd 8 000 kronor ur ett elevskåp, berättar Jan-Ingvar Nilsson

På eftermiddagen var stämningen mycket upprörd på skolan och polis kom till platsen.

– Då greps två personer för jackstölden, eftersom de är unga kopplas också socialen in, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Det som bekymrar honom mest är dock branden på Marbäcks förskola, som inträffade på kvällen den 17 januari. Då totalförstördes en avledning och två fick rökskador.

– Det är inte vuxna som tänder eld på en förskola, jag är rätt säker på att barn eller ungdomar ligger bakom det, säger Jan-Ingvar Nilsson. Mycket av hans kommunpolistid går åt till att lösa akuta situationer på skolorna.

– Vi håller på och tar ett helhetsgrepp med både polis och social eftersom de misstänkta är så unga. Det är viktigt att stoppa fel beteenden i tid, vi vet inte vad de hittar på om några år annars, förklarar Jan-Ingvar Nilsson.

Publicerad 08 February 2019 11:04