Caterina Doglioni är biträdande universitetslektor vid Fysiska institutionen, Lunds universitet.

Caterina Doglioni är biträdande universitetslektor vid Fysiska institutionen, Lunds universitet. Foto: Lena Björk Blixt

Svedalaelever får chans att jaga Higgspartiklar

Kvinnliga forskare förebilder för skolungdomar

SVEDALA/LUND.

Nu får gymnasieungdomar från Svedala agera partikelfysiker med forskarna i Lund. Eleverna får analysera riktiga data från forskningsanläggningen CERN.

Av
Emma Brännman

För tre år sedan skapade FN den internationella dagen Girls and Women in Science. Dagen infaller den 11 februari varje år och syftet är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik genom att låta kvinnliga forskare fungera som förebilder för skolungdomar.

För att uppmärksamma dagen arrangerar Lunds universitet en så kallad mästarklass i partikelfysik där 20 gymnasieelever från Svedala medverkar. Ett stort antal universitet och lärosäten deltar runtom i världen den här dagen.

Gymnasieeleverna från NFU-gymnasiet i Svedala bjuds på en heldag i Lund av forskare och doktorander inom partikelfysik. Mästarklassen organiseras av Caterina Doglioni, fysikforskare vid Lunds universitet.

– Syftet är att låta eleverna lära sig mer om elementarpartiklarnas värld och analysera data från CERN, säger Caterina Doglioni i ett pressmeddelande.

Partikelfysikerna vid Lunds universitet har själva flera pågående forskningsprojekt på CERN, som är ett av världens största laboratorium för partikelfysik och ligger i Schweiz.

Mästarklassen i Lund har hållits ett flertal år tidigare. Deltagarna får leta efter Higgspartiklar i riktiga data som samlats in vid den stora protonkollideraren på CERN.

Särskilt inbjuden talare i Lund den 11 februari är Melissa Franklin, professor i partikelfysik vid Harvarduniversitetet och för närvarande gästprofessor vid Lunds universitet. Som avslutning på dagen hålls en videokonferens där eleverna får diskutera och jämföra sina resultat med deltagare i andra länder. Forskare vid CERN fungerar som diskussionsledare via Skype.

Publicerad 10 February 2019 07:00