Marie Rosberg är mamma till Emma, som för andra gången fått all sin assistans indragen.

Marie Rosberg är mamma till Emma, som för andra gången fått all sin assistans indragen. Foto: John Nordh/Privat

Emma fråntas alla sina assistanstimmar – behovet anses plötsligt ha försvunnit

Mamman: "Det är naturligtvis jätteförnedrande"

SVEDALA.

38-åriga Emma har flera medfödda funktionsnedsättningar. Hennes kognitiva förmåga är på en sexårings nivå. Men hon har inte längre rätt till assistans, enligt Svedala kommun.

Av
Emma Brännman

För sju år sedan skrev Lokaltidningen om Emma, vars assistanstimmar drogs in för att hon inte ansågs ha tillräckligt stora behov. Då skaffade familjen juridisk hjälp och tog Svedala kommun till domstol.

– Förvaltningsrätten konstaterade att Emma har rätt till assistans. Sedan dess har det fungerat okej. Vi begärde 60 assistanstimmar men fick rätt till 47,5 och nöjde oss med det. Då kunde hon åtminstone leva ett nästan fullgott liv efter sin förmåga, berättar Emmas mamma Marie Rosberg.

I dag är Emma 38 år men hennes kognitiva förmåga är som en sexårings. Hon bor hemma hos sina föräldrar.

– Hon har en utvecklingsstörning, skolios, är förlamad i hela högra delen av kroppen och har epilepsi, säger Marie Rosberg som även är god man samt anställd som en av Emmas fyra assistenter.

I början av februari i år kom ett nytt dråpslag. Ännu än gång har det beslutats att Emmas assistanstimmar dras in. Från och med den 1 april måste hon klara sig själv.

– I det nya beslutet står att Emma har rätt till 102 minuter för grundläggande behov, vilket i praktiken blir noll eftersom behovet anses vara så litet, säger Marie Rosberg.

Beslutet om assistans förnyas varje år. Då måste Emmas mamma aktivt ansöka på nytt.

– Vi har mött sju eller åtta handläggare på elva år, sedan vi flyttade hit. Varje gång vi får en ny handläggare kommer en arbetsterapeut hem till oss för att se hur väl Emma klarar sig själv. De tittar på när hon duschar, klär på sig, gör frukost. Allting klockas. Det är naturligtvis jätteförnedrande, säger Marie Rosberg.

Efter det nya beslutet hon anmält Svedala kommun till Justitieombudsmannen (JO).

– Handläggaren på kommunen har utgått från att personal på dagverksamheten där Emma jobbar säger att hon klarar sig själv. De tycker att hon klarar av att äta, gå på toaletten och sådant. Jag gör lunchlådor till henne varje dag med mat anpassad efter hennes behov, så att hon inte behöver be om hjälp eftersom hon bara kan använda ena handen. Det är klart att hon vill klara sig själv i så stor utsträckning som möjligt på sitt jobb. Vem vill inte det?

Marie Rosberg tänker inte ge upp.

– Vid varje ny utredning måste vi boka nya läkartider för att få nya läkarintyg. Emma blir inte bättre. Hennes tillstånd förändras inte. Vi har väldigt tydliga och bra läkarutlåtanden som visar detta. Jag är så trött på att bli misstrodd, men jag kommer ta det här ända in i kaklet, säger Marie Rosberg.

Leena Berlin Hallrup är socialchef på Svedala kommun. Hon kan inte uttala sig i enskilda ärenden men beklagar att någon känner sig orättvist behandlad.

– Utredningarna är viktiga för att kunna göra en rättvis och rättssäker bedömning. Som handläggare ska man göra en rigorös och omsorgsfull uppföljning där man samlar in olika data så att beslutet som fattas tillfaller individen på bästa sätt. Det handlar om att undersöka om assistansen är kvalitativ och om behoven har förändrats.

Kan du förstå att det känns förnedrande att behöva genomgå en ny grundlig utredning varje gång?

– Personligen förstår jag att man kan uppleva det så och det är olyckligt. Men att aldrig följa upp ett beslut och bara låta det fortgå är inte heller bra. Vi måste följa upp en gång per år för att se att behoven ligger på rätt nivå. Ibland har behoven ökat, ibland har de minskat. Är man inte nöjd med beslutet så har man alltid rätt att överklaga och då ska vi vara behjälpliga.

Leena Berlin Hallrup tillträdde sin tjänst i slutet av förra året och beskriver personalomsättningen som stabil. Hon tror inte att de olika bedömningarna som drabbat Emma har med personalbyten att göra.

– Just nu har vi en väldigt stabil personalstyrka med kompetenta medarbetare. Alla handläggare jobbar på samma sätt, säger hon.

Publicerad 14 February 2019 09:52