Ebba Ehle, Lucas Gullerdal och Caroline Ellingsen har repeterat Bröderna Lejonhjärta i ett år.

Ebba Ehle, Lucas Gullerdal och Caroline Ellingsen har repeterat Bröderna Lejonhjärta i ett år. Foto: Emma Brännman

Känslosamt när Sveamatea tar sig an Astrid Lindgren

Familjeäventyr i musikalisk tappning

SVEDALA.

Sveamateas ungdomar har fullt upp med de sista förberedelserna inför premiären. Första helgen i mars förvandlas Flamman till Nangijala.

Av
Emma Brännman

Antalet barn och unga som vill spela teater i Svedala blir allt fler. På Sveamatea ser man en tydlig ökning och för närvarande har föreningen flera grupper igång för barn till och med tolv år, och för ungdomar från 13 år, och kön växer.

Den 2 mars har familjeföreställningen Bröderna Lejonhjärta premiär på Kulturhuset Flamman. Det är en av Sveamateas tre ungdomsgrupper som gestaltar den välkända sagan.

– Ungdomarna ville väldigt gärna göra en ny musikal efter att vi hade satt upp Grease. Efter lite letande hittade vi en musikalversion av Bröderna Lejonhjärta, berättar Hampus Gsaxner som är regiassistent.

Musikalen är skriven av Johan Gille och Fredrik Åkerblom och följer Astrid Lindgrens version, med undantag för de musikaliska inslagen som är nyskrivna.

Caroline Ellingsen spelar duvdrottningen Sofia och har en nära relation till historien.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att vi skulle göra Bröderna Lejonhjärta. Jag älskar historien och budskapet. Det känns väldigt bra att få göra en föreställning med både skådespeleri och sång och få förmedla någonting känslosamt till publiken, säger hon.

Lucas Gullerdal spelar Kader, en av Tengils närmaste män. Han å sin sida hade ingen relation alls till Bröderna Lejonhjärta innan ensemblen började repetera för ett år sedan, men han är nöjd med valet som regissören och regiassistenten gjort.

– Det är första gången jag spelar skurk, berättar han och tillägger att han också tycker att det är en fin föreställning.

Ebba Ehle, Lucas Gullerdal och Caroline Ellingsen är alla rutinerade skådespelare vid det här laget.

Ebba Ehle, Lucas Gullerdal och Caroline Ellingsen är alla rutinerade skådespelare vid det här laget. Foto: Emma Brännman

Ebba Ehle har fått ta sig an en av huvudrollerna, Jonatan.

– Det är härligt att få låtsas vara någon annan ett tag. Det är det jag gillar med att spela teater, man får ta sig an olika roller och göra sin egen tolkning av dem.

På grund av sånginslagen har ledarna tagit hjälp av en sångpedagog. Hampus Gsaxner är mer än imponerad av ensemblens prestationer så här långt.

– Jag har fällt flera tårar när jag tittat på repetitionerna. Ensemblen består av tolv skådespelare, och ett kreativt team på fyra personer, så därför spelar de flesta flera olika roller. Föreställningen är två timmar lång och min favoritscen är nog slutscenen, den är väldigt vacker, säger Hampus Gsaxner.

Bröderna Lejonhjärta

Föreställningen har premiär den 2 mars klockan 15 på Flamman i Svedala och spelas vid totalt åtta tillfällen.

Den är två timmar lång.

Rekommenderad ålder är från nio år.

Publicerad 15 February 2019 07:00