Heléne Östberg och omslaget till första boken i en serie av fyra.

Heléne Östberg och omslaget till första boken i en serie av fyra. Foto: Privat/Åsa Meierkord

Sökes: Unga som vill vara med och skriva sci fi-bok

Nu vill aspirerande författaren ha hjälp att färdigställa berättelsen

HOLMEJA.

Vill du vara med och påverka en helt ny bok innan den släpps? Nu bjuder Heléne Östberg in experterna, det vill säga barnen, att säga sitt om vad som händer i Veloxvärlden.

Av
Emma Brännman

Science fiction-serien "Velox_filerna" började som en berättelse för de två egna barnen hemma i Holmeja. Nu vill författaren Heléne Östberg ha hjälp att färdigställa den första boken, "Attacken".

– Jag har skrivit på boken i två år och haft mina egna två barn som referenser hela tiden. Nu vill jag gärna ha input från andra barn också. När jag själv var barn så läste jag mycket och hade tyckt att det var jätteroligt att få vara med och påverka en bok innan den blev färdig, säger Heléne Östberg.

Berättelsen utspelar sig i Veloxsystemet, långt ifrån jorden. Stilen är en mix av science fiction och fantasy och läsaren bjuds in till en värld med avancerad rymdteknik, övernaturliga krafter och varelser. Men innan hon går vidare med manuset vill Heléne Östberg ha experternas utlåtanden, det vill säga den unga publik som är målgruppen.

– Jag använder mig av tjänsten Beta reader, som erbjuder en metod som hämtar inspiration från IT-branschen. Nämligen att testa och utveckla tillsammans med användarna, för att hitta rätt väg fram. När jag hörde talas om den här tjänsten så kände jag att det var precis det jag hade letat efter, säger Heléne Östberg.

Boken är uppladdad i olika filer och akter, med anspelning till science fiction-temat, som läsarna nu kan ta del av. Manuset är i stora drag färdigskrivet, men än kan både små och stora detaljer alltså komma att ändras beroende på vad läsarna säger.

Helene Östberg tror att formatet att kunna gå in och läsa, och påverka, innehållet i en bok på det här sättet ligger helt rätt i tiden.

– Dagens unga är vana vid det här sättet att kommunicera, att kunna kommentera och dela med sig på nätet. Det är en del av kulturen. Det känns fantastiskt roligt att kunna göra såhär med ett bokmanus. Jag hoppas att så många som möjligt vill delta, säger Helene Östberg.

Planen är att "Velox_filerna" ska utkomma i en serie av fyra böcker. I vilket format återstår att se. Själv lyssnar Heléne Östberg gärna på ljudböcker och är övertygad om att den digitala vägen är rätt väg att gå för att nå den unga publiken.

– På förlag är det vuxna människor som går igenom manus och ska vara experter, lite konstigt eftersom det inte är de som är målgruppen. Förlagsbranschen är lite av en gate keeper och det är väldigt svårt att ta sig förbi den, det är ofta bara "nej tack" och ingen feedback. Det dödar verkligen kreativiteten. I musikbranschen har det blivit lättare att nå ut genom olika streamingtjänster och liknande. I bokbranschen ser det inte riktigt ut så än, men jag tror att vi är på väg ditåt, säger Heléne Östberg.

För att läsa boken går man in på read.betareader.io/discover och letar upp "Attacken".

Publicerad 17 March 2019 07:00