Bedragarna ger sig bara på personer över 90 år.

Bedragarna ger sig bara på personer över 90 år. Foto: ADOBE STOCK

Falskt barnbarn försökte lura äldre – ville låna pengar till lägenhet

Fyra drabbade på kort tid

SVEDALA. På en och en halv timme under måndagen fick fyra personer mellan 92 och 95 år gamla telefonsamtal från en ung man som sade sig vara deras barnbarn. Han bad att få träffas för att få ett lån till kontantinsatsen till en lägenhet, men som tur är gick inte åldringarna på det fula tricket.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Mellan 11.30 och 13 i går blev tre män och en kvinna uppringd av vad som av allt att döma är samma person.

– Han berättade att han var barnbarn och sa att han skulle köpa en lägenhet. Han frågade de gamla personerna om han kunde komma över för att få låna pengar, berättar Tina Olsson som är pressinformatör vid polisen i Trelleborg.

Den senaste tiden har det varit flera fall där personer ringt till mycket gamla personer och utgett sig för att vara deras barnbarn.

Genom att lura så har de försökt förmå dem att ge pengar. Ibland har de försökt få dem att föra över pengar via bankid, i andra fall vill de träffas för att tillsammans med åldringen åka till banken.

– I ett fallen sa den misstänkte att han kunde åka och hämta en gammal dam så att de tillsammans skulle kunna köra till banken, förklarar Tina Olsson.

Bedragarna är mycket förslagna och småpratar länge med de äldre personerna, för att invagga dem i trygghet.

– I ett av fallen var en kvinna beredd att lämna över en tusenlapp som fanns hemma, när hon insåg att hon höll på att bli lurad. Hon lade då på luren, säger Tina Olsson.

– Det är väldigt mycket att det här sprids så mycket som möjligt, så att ingen åldring behöver bli av med sina besparingar. Man bör prata med sina äldre anhöriga och varna dem, uppmanar Tina Olsson.

Publicerad 19 March 2019 09:23