Eleonore Wester Allansson är årets kulturstipendiat i Svedala kommun.

Eleonore Wester Allansson är årets kulturstipendiat i Svedala kommun. Foto: Emma Brännman

Årets kulturstipendium till blivande musikalartist

"Alltid drömt om att få göra en röst till en Disneyfilm"

SVEDALA/BARA.

Årets kulturstipendium i Svedala kommun går till Eleonore Wester Allansson. En aspirerande musikalartist som drömmer om en plats på Balettakademin.

Av
Emma Brännman

Eleonore Wester Allansson har sjungit i hela sitt liv.

– Jag kommer från väldigt sportig familj men har alltid blivit uppmuntrad att satsa på mina kulturella intressen. Mamma tog ofta med oss på konserter och teatrar när vi var små och jag tror att det lade grunden för mig.

Hon är uppvuxen i Svedala och i Bara och inledde sin musikaliska bana med sång och teater i Värby församlings kyrkokör, och tvärflöjt på Svedala kulturskola. När hon var runt tolv började hon även ta pianolektioner. Som barn tränade hon både friidrott och ridning. Men när hon i tidiga tonåren blev tvungen att välja var det ingen tvekan om vad hon skulle satsa på.

– Jag var med i Malmö Operas barnkör när jag var mellan tolv och 14 år och medverkade i uppsättningen av "La Boheme". Då behövde jag vara på plats fem dagar i veckan och det var självklart för mig att välja operan. Jag älskar att sjunga, att agera och att stå i centrum. Det är lätt när man går in i en roll och blir någon annan en stund, berättar Eleonore Wester Allansson.

När hon nådde maxåldern för Malmö operas barnkör, 14 år, gick hon vidare till Sankt petris ungdomskör (SPUK) med vilken hon reser runt i både Sverige och Europa för att medverka i olika körtävlingar. Och flera pallplatser har det blivit.

Eleonore Wester Allansson drömmer om en framtid som professionell musikalartist.

Eleonore Wester Allansson drömmer om en framtid som professionell musikalartist. Foto: Emma Brännman

I dag är hon 18 år och går tredje och sista året på Malmö Latinskola. Målet är att ta en plats på den treåriga musikalutbildningen på Balettakademin i Göteborg. Hon räknar dock inte med att bli antagen på första försöket.

– Jag ska söka nu i april för att se vilken nivå jag måste lägga mig på. Min plan är att även söka in till Östra Grevie folkhögskolas ettåriga musikteaterlinje till hösten för att skaffa mig mer erfarenhet och sedan söka till Balettakademin igen, säger hon.

I framtiden drömmer hon om att arbeta professionellt som musikalartist.

– Jag skulle gärna vilja jobba på Malmö Opera. Där är bra arbetsförhållanden. Sedan har jag alltid drömt om att få göra en röst till en Disneyfilm.

Kulturstipendiet delas ut under nationaldagsfirande på Stortorget i Svedala den 6 juni. Stipendiet är på 10 000 kronor.

– Det var första gången jag sökte ett stipendium och jag blev helt chockad, men glad förstås, när jag fick veta att jag skulle få det. Pengarna kommer jag att använda till min utbildning, säger Eleonore Wester Allansson.

Publicerad 21 March 2019 00:00