Elias Lindberg, från Jump, visade konster påhejad av kollegan Elvira Arwidson.

Elias Lindberg, från Jump, visade konster påhejad av kollegan Elvira Arwidson. Foto: Emma Brännman

Svedala företagsmässa lyfte till nya höjder

Rekordmånga utställare – och pris till förvånad mässarrangör

SVEDALA.

240 utställare samlades i Aggarpshallen när Svedala företagsmässa ägde rum under fredagen. För mässarrangören var det en dröm som gick i uppfyllelse. Som grädde på moset blev han dessutom utsedd till årets nätverkare.

Av
Emma Brännman

Sanna Hjalmarsson

Mässarrangören Alexander Lärnerhems mål var att fylla Aggarpshallen med utställare. Totalt landade utställarantalet på 240 stycken, varav ett hundratal var UF-företag. UF står för Ung Företagsamhet och de unga företagarna ligger Alexander Lärnerhem varmt om hjärtat eftersom han själv startade på det viset. För att få plats med alla utställare hade ett tillfälligt mässtält rests intill hallen.

När mässans arrangör öppnade mässan berättade han att det var en dröm som gick i uppfyllelse.

– Jag är jättetacksam för att ni alla är här. Det här är en dröm som har blivit verklighet för mig. Det är någonting jag drömde om för tio år sedan, att kunna ha Sveriges största mässa för företagare. Nu står vi här på hemmaplan, vilket känns jätteroligt, sade Alexander Lärnerhem.

Senare under dagen delade Rotary ut pris till årets nätverkare, det gick till ingen mindre än mässarrangören själv.

– Det är riktigt galet det här. Annars brukar det vara personer som hållit på längre som får ett sådant pris. Det trodde jag aldrig. Jag har inte nätverkat – bara sett till att andra kan göra det, sade en överrumplad Alexander Lärnerhem om priset.

Under mässan samlades företag, föreningar, politiska partier och andra för att visa upp sig och för att nätverka. Svedala GIF och Svedala Tennisklubb gjorde gemensam sak och hade en monter tillsammans där besökare fick tävla i att gissa antal tennisbollar i en hink och lyfta en medicinboll för att vinna priser.

Hasse Hardenstedt ordande tävling med medicinboll i Svedala GIF:s och Svedala TK:s gemensamma monter.

Hasse Hardenstedt ordande tävling med medicinboll i Svedala GIF:s och Svedala TK:s gemensamma monter. Foto: Emma Brännman

Intill föreningarna fanns Jump, trampolinparken i Malmö, som ställt upp en stor studsmatta på golvet.

– Jag hoppar på studsmattorna varje dag. Det känns inte som träning, fastän det är tre gånger så effektivt sim att löpträna, sade Elias Lindberg som själv fostrats i Svedala GIF och nu jobbar på trampolinparken.

Ica Kvantum Karlssons i Svedala dukade upp med frukt och grönt nära ingången.

– Vi är här för att presentera vår nya frukt- och gröntavdelning, som vi kallar för friskvårdsavdelningen. Vi har deltagit på mässan varje år och tycker att det är ett bra tillfälle att synas. Det betyder mycket för näringslivet i Svedala, sade Jonas Nilsson.

Jonas Nilsson, Ica Kvantum Karlssons.

Jonas Nilsson, Ica Kvantum Karlssons. Foto: Emma Brännman

Svedala kommun var huvudpartner till mässan och fanns där för att prata om kommunens verksamhet och hur den samverkar med näringslivet i kommunen.

– Vi är stolta över att vara en del av det här. Det är fantastiskt för Svedala att kunna inhysa mässan i vår nya fina sporthall, kommenterade kommunikationschefen Nina Gilljam.

Utanför Aggarpshallen samlades foodtrucks för att förse mässbesökarna med föda under dagen. Några av dem som fanns på plats var Pernilla Elmquist och Jens Almgren från föreningen Skånes Streetfood, som för första gången gjorde ett publikt evenemang tillsammans.

– Det här är ett unikt tillfälle för oss att visa upp oss och sprida det vår förening står för, säger Pernilla Elmquist från Nordic Streetfood, som tillsammans med Jens Almgren startade föreningen 2013.

Mässan flöt på under dagen, så när som på ett visst parkeringsstrul på morgonen. Extra livat blev det sedan när brandlarmet löste ut vid 15-tiden, en timme innan mässan skulle stänga. Hela hallen fick utrymmas. Anledningen var för mycket os orsakat av popcorn. Som tur var fanns Svedala räddningstjänst på plats som utställare, och kunde snabbt få bukt med situationen.

Svedalas kommunpolis Janne Nilsson var på plats och pratade med mässbesökare.

Svedalas kommunpolis Janne Nilsson var på plats och pratade med mässbesökare. Foto: Emma Brännman

Det var fullt ös när aspirerande företagare skulle presentera sina företagsidéer för drakarna i Draknästet.

Det var fullt ös när aspirerande företagare skulle presentera sina företagsidéer för drakarna i Draknästet. Foto: Emma Brännman

Nina Gilljam, kommunikationschef, och Thomas Carlsson, närings- och turismutvecklare, Svedala kommun.

Nina Gilljam, kommunikationschef, och Thomas Carlsson, närings- och turismutvecklare, Svedala kommun. Foto: Emma Brännman

Publicerad 12 April 2019 16:07