Piamaria och Jörgen Rasmusson har fullt upp, när de får 800 får på bara några veckor.

Piamaria och Jörgen Rasmusson har fullt upp, när de får 800 får på bara några veckor. Foto: PRIVAT

Torkan dyrbar för fårfarmare – halva skörden försvann

800 lamm på några veckor behöver ha mat

SVEDALA. Sedan i slutet av mars har Eksholmens gård fått uppleva babylyckan ungefär 710 gånger. De närmaste veckorna föds ytterligare 90 lamm. Att uttfordra de små liven har dock inte varit det lättaste i år, det är för tidigt att släppa dem på bete och ensilageskörden var knappt hälften så stor som normalt.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Normalt får lammen äta torkat gräs tills det är dags att ge sig ut på grönbete, men något sådant har det knappt funnits överhuvudtaget. Istället har man satt ihop särskild mat till alla lammen, en så kallad foderstat.

– Vi utgår från helsädesensilage och tillsätter kornmalt, rapshalm och det lilla gräs som finns, berättar Piamaria Rasmusson, som äger gården med sin make Jörgen.

Maten blir mycket dyrare än vanligt och Piamaria Rasmusson konstaterar att förra sommaren inte liknar något de tidigare upplevt.

De lamm som hittills har kommit verkar dock helt tillfreds med maten.

– Hullet är alldeles utmärkt och det har inte varit några komplikationer, berättar Piamaria Rasmusson.

Ännu så länge är lammen i ett särskilt lammningsstall men så fort det blir varmare, torkar upp och börjar växa gräs är det dags för dem att komma ut.

– Innan dess har rovdjuren inte heller så mycket att äta, om vi sätter ut lammen då är det som att bjuda dem på ett gigantiskt smörgåsbord, säger Piamaria Rasmusson.

Eksholmens gård är inte bara en köttproducent, utan erbjuder också de som vill närkontakt med djuren. De som vill kan få titta på de små bräkande djuren och till med med flaskmata dem. Företaget vill erbjuda en helhetsupplevelse för de som kommer och besöker dem.

Gården har också en konstutställning med fårmotiv och de som vill får följa med på fårsafari på gården. Under hela påskhelgen är det tradition att hålla öppet, eftersom får är så starkt förknippat med högtiden.

Hur ser då Piamaria Rasmusson på det kommande året?

– Det är svårt att veta, vädret avgör så mycket. Men det har i alla fall börjat väldigt bra, konstaterar Piamaria Rasmusson

Publicerad 12 April 2019 16:15